Voordelen en valkuilen van gratis immo schatting

Redenen genoeg om een professionele immo schatting aan te vragen voor je je huis of appartement te koop zet. Je hebt bovendien niets te verliezen wanneer die schatting gratis is. Alleen zijn die gratis schattingen niet altijd zonder gevaar. Verhelst Vastgoed lijst de voordelen, de valkuilen en enkele gouden tips voor je op.

Waarom kiezen voor een professionele immo schatting?

Je kan maar best een realistische en correcte vraagprijs bepalen voor je je huis of appartement te koop aanbiedt.
De uitdaging bestaat er dus in om de vraagprijs zo dicht mogelijk bij de uiteindelijke verkoopprijs te houden.

Hoeveel is je huis waard en hoe zeker ben je over die prijs?

Vastgoedeigenaars schatten de waarde van hun onroerend goed meestal te hoog in. De verkoopprijs bepalen blijkt al te vaak een emotioneel beladen gokspel. Een professioneel vastgoedmakelaar kijkt bij immo schatting objectiever naar de troeven van je eigendom. Ook andere aspecten zoals ligging en de vraag/aanbodverhouding in de huidige marktsituatie beïnvloeden de uiteindelijke waardebepaling.

Valkuilen bij gratis schatting

Is die gratis schatting wel echt gratis?

Bij de meeste immokantoren zijn gratis schattingen effectief gratis. Alleen krijg je niet bij iedereen evenveel waar voor je geld.

Maar al te vaak maakt de makelaar in kwestie er zich er snel van af door enkele minuutjes rond te kijken en nadien mondeling een bedrag uit te spreken. Maar waarom werkt die makelaar zo? Hoe betrouwbaar is zo’n mondelinge waardebepaling?

Een gefundeerd schattingsverslag blijkt meestal ook wel mogelijk, maar daar betaal je dan wél voor bij. Of je krijgt het schattingsverslag gratis op voorwaarde dat je effectief een makelaarscontract tekent en dus via dat immokantoor je huis te koop aanbiedt...

Tips!

Vraag altijd naar een schattingsverslag!

Bied je makelaar niet spontaan een gratis schattingsverslag aan (zoals Verhelst Vastgoed dat wél doet), vraag er dan zelf naar. Als de makelaar twijfelt of er voorwaarden aan koppelt, dan weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Wees extra waakzaam als de makelaar zijn of haar jarenlange ervaring inroept als reden voor de mondelinge schatting. Ervaring is zeker een troef, maar nooit een reden voor snel nattevingerwerk!

Er kruipt tijd in het opstellen van het schattingsverslag en als je makelaar daar al niet toe bereid is, hoeveel moeite gaat die dan doen voor de definitieve verkoop van je woning?

Vraag meerdere schattingen aan en vergelijk!

Hoeveel moeite makelaars doen om je een correct en onderbouwd advies te geven? Dat kan je snel afleiden uit de kwaliteit van het schattingsverslag. Vergelijk verschillende schattingsverslagen en oordeel zelf wie je pand het best beschrijft en wie de beste argumenten voor de waardebepaling aanhaalt.


VRAAG EEN GRATIS SCHATTING AAN BIJ VERHELST VASTGOED

Opzettelijk te hoog of te laag schatten

Wees op je hoede voor makelaars die je een verkoopprijs aanpraten die zeer aantrekkelijk in de oren klinkt. Zeker als die een pak hoger ligt dan het bedrag dat je zelf in gedachten had. Mogelijks proberen ze te doen dromen van de mooie opbrengst met de belofte dat ze ook effectief aan die prijs zullen verkopen. Allemaal opdat je met hen in zee zou gaan. Alleen moet de vraagprijs nadien helaas dikwijls verlaagd worden tijdens het eigenlijke verkoopproces. Een slechte zaak voor de doorlooptijd van je verkooptraject én voor je portemonnee.

Het tegenstelde scenario is al even nadelig. Makelaars die snel geld willen verdienen zonder al te veel moeite, durven weleens een té lage verkoopprijs uitspreken. Woningen die onder de marktwaarde geprijsd staan, verkopen erg snel waardoor de commissie snel verdiend is. Goed voor de makelaar, minder interessant voor de eigenaar die geld verliest.

(On)ervaren makelaars

Jarenlange ervaring is zeker een troef, maar check je ook even of die ervaring relevant is voor jouw regio? En hoe snel geraakten andere panden bij deze makelaar verkocht? Waren de vorige eigenaars en de nieuwe kopers tevreden van de samenwerking?

Kies liever niet voor makelaars die meer over hun ervaring praten dan over jouw pand. Makelaars die hun ervaring, expertise en professionalisme zwart op wit aantonen zijn interessantere partners. Bij Verhelst Vastgoed vind je de B.I.V. erkenningsnummers en bijkomende certificeringen in één oogopslag terug.

Wat je van een gratis schatting bij Verhelst Vastgoed mag verwachten

       

Hoeveel is jouw woning waard?

Nodig Verhelst Vastgoed uit voor een gratis immo schatting mét verduidelijkend schattingsverslag. Bij ons zijn én blijven schattingen 100% gratis en volstrekt vrijblijvend.

VRAAG HIER JE GRATIS SCHATTING AAN

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK