U verkoopt uw woning… Gaat u uw zonnepanelen mee verhuizen of niet?

Zonnepanelen mee verhuizen of ze doorrekenen aan de nieuwe eigenaar?

U heeft enkele jaren terug een aanzienlijke investering gedaan om zonnepanelen te plaatsen en heeft nog voor enkele jaren inkomsten uit groenestroomcertificaten tegoed. Maar nu verkoopt u uw woning….
 
Wat gebeurt er dan met de zonnepanelen? Kan u die best mee verhuizen of kan u de investeringskost en de toekomstige opbrengst doorrekenen aan de nieuwe eigenaar?
 
Het antwoord op deze vraag is helaas redelijk complex.
 

Stel…. : U verhuist de zonnepanelen mee

De zonnepanelen mee verhuizen, brengt kosten met zich mee. Ze moeten eerst afgebroken worden, op de nieuwe woonplaats opnieuw geïnstalleerd worden en de installatie moet volledig herkeurd worden.  Voor dit alles mag u snel op een kostenplaatje rekenen van enkele duizenden euro.
 
U behoudt met deze optie echter wel uw groenestroomcertificaten. Maar zonnepanelen zijn onderhevig aan slijtage en brengen met de loop der tijd minder energierendement op. Brengt de totale investering dan nog voldoende energiebesparing op om financieel interessant te blijven?
 
De zonnepanelen mee verhuizen of niet is dus een kwestie van wikken en wegen…
 

Het alternatief: de zonnepanelen installatie mee verkopen

U kan de woning ook verkopen inclusief de zonnepanelen. Dat lijkt op het eerste zicht een veel eenvoudigere oplossing, maar dat is ook hier helaas niet het geval. U mag namelijk niet gewoon de investeringskost van de zonnepanelen doorrekenen in de verkoopprijs. 
 
Wanneer u de zonnepanelen mee verkoopt, moet u de precieze restwaarde (laten) berekenen. Die berekening is alles behalve eenvoudig. U moet namelijk het rendement herrekenen en dat is onder meer onderhevig aan de ouderdom van de zonnepanelen, de hellingsgraad van het dak en vele andere factoren die een invloed hebben op het huidige energierendement.
 
De nieuwe eigenaar zal uiteraard wel voor de rest van de looptijd van de opbrengst uit groenestroomcertificaten genieten en van een aanzienlijke energiebesparing, MAAR…
   

Uw zonnepanelen mee verhuizen of niet? Onze conclusie

Een berekening van de kostenbatenanalyse laten maken voor beide opties is zeker geen slecht idee. Zo wéét u tenminste welke voor u en voor de nieuwe eigenaar de meest interessante optie is. Bij die herberekening laat u zich trouwens best adviseren door een professional.
 
Verder zullen u en de nieuwe eigenaar vooral duidelijke afspraken moeten maken en ieders wensen en belangen in detail bespreken. Vergeet u trouwens niet dat u, wanneer u uw zonnepanelen installatie toch mee zou verkopen, u én de nieuwe eigenaar een ondertekend overdrachtsformulier moeten indien bij de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (de VREG)?
 
Ook voor ons is de vraag of zonnepanelen mee verhuizen of niet een verstandige keuze is een complexe materie, maar de Verhelst Vastgoedmakelaars zoeken het graag samen met u uit!

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK