Nieuwe wetgeving over de wettelijke rente in 2023: wat vastgoedeigenaren moeten weten

Als vastgoedeigenaar wilt u dat uw huurders op tijd hun huur betalen. Maar soms kan het gebeuren dat uw huurder te laat betaalt, waardoor u mogelijk renteverlies lijdt. Gelukkig biedt de wet u de mogelijkheid om een wettelijke interest in rekening te brengen voor te late betalingen.

Wettelijke interestvoet stijgt naar 5,25% in 2023

Op 1 januari 2023 is de wettelijke interestvoet gestegen. Dit betekent dat u de nieuwe interestvoet van 5,25% per jaar kunt vragen (in plaats van de 1,50% in 2022 en 1,75% in 2021 en 2020) als uw huurder een particulier is en te laat betaalt. Dit komt neer op 0,4375% per maand dat de huurder te laat betaalt.

Voorwaarden voor het toepassen van de wettelijke interestvoet

Om deze interest in rekening te kunnen brengen, moet u wel duidelijke afspraken hebben gemaakt in het huurcontract over wanneer de huurder moet betalen. Bovendien moet u een aanmaning sturen voordat u de interest kunt aanrekenen, tenzij het huurcontract specifiek vermeldt dat de interesten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd zijn.

Maar wat als uw huurder een ondernemer is die een commerciële ruimte huurt? Dan geldt de hogere interestvoet in handelszaken van 10,50% voor de eerste helft van 2023 (in plaats van 8% in 2022). Deze interest loopt automatisch als de huurder 30 dagen te laat betaalt. Ook hier geldt dat u een clausule in het huurcontract kunt opnemen voor een hogere interestvoet, bijvoorbeeld 1% per begonnen maand (12% per jaar). Houd er wel rekening mee dat de rechter dit bedrag kan verminderen. Dit gebeurt vooral bij particuliere huurders.

Voorzichtigheid geboden bij het opnemen van extra schadevergoeding voor invorderingskosten

Naast de wettelijke interestvoet kunt u ook een extra forfaitaire schadevergoeding voor invorderingskosten van bijvoorbeeld 10% van de achterstallige huur in het huurcontract opnemen. Het is belangrijk om hier niet te ver in te gaan, omdat de rechter het bedrag kan verminderen als het onredelijk hoog is.

Kortom, als vastgoedeigenaar hebt u verschillende opties om renteverlies te voorkomen bij te late huurbetalingen. Door duidelijke afspraken te maken in het huurcontract en de wetgeving in acht te nemen, kunt u ervoor zorgen dat u een eerlijke vergoeding krijgt voor eventuele renteverliezen die u lijdt.

Samenvatting nieuwe wetgeving

Vanaf 1 januari 2023 kunnen vastgoedeigenaren een wettelijke rente van 5,25% per jaar vragen voor te late huurbetalingen van particuliere huurders. Voor ondernemers die commerciële ruimtes huren, geldt een hogere interestvoet van 10,50% voor de eerste helft van 2023. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken in het huurcontract en de wetgeving in acht te nemen om eventuele renteverliezen te voorkomen.

Vragen over deze blog?

Verhelst Vastgoed beantwoordt uw vragen graag. Bent u op zoek naar een partner om uw vastgoed te verhuren en beheren? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.  

NEEM CONTACT OP

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK