En wat als er een voorkooprecht is op de woning van uw dromen?

Wat houdt zo’n voorkooprecht precies in?

Een recht van voorkoop of voorkooprecht wordt vaak vermeld wanneer u een pand wil kopen. Deze clausule geeft bevoorrechte kopers (zoals de Overheid, Waterwegen & Zeekanaal, OCMW’s en heel wat andere instanties) het juridische recht om een onroerend goed prioritair te kopen.
 
Soms geldt er ook een voorkooprecht voor particulieren. Bijvoorbeeld bij overlijden van een van de partners/eigenaars van een woning, kan het zijn dat er een prioritair voorkooprecht beschreven staat ten gunste van de overlevende partner. Die heeft dus de eerste keus om het pand al dan niet te kopen.
 
Dat is ongetwijfeld erg duidelijk als u het hier zo leest, maar als u overweegt om een pand te kopen, wie mag dan wanneer en aan welke prijs zijn/haar voorkooprecht inroepen en het pand onder uw neus wegkapen?
 

Over de uitbreiding bijzondere informatieplicht en wat het voor u betekent

Begin 2015 is er een nieuw Decreet Complexe Projecten is in voege getreden en daar hoort ook een uitbreiding van de bijzondere informatieplicht over voorkooprecht bij. Het klinkt allemaal heel complex, maar het gaat eigenlijk net om administratieve vereenvoudiging.
 
Concreet wil de overheid grote bouwprojecten, waarbij een ruimtelijke herbestemming noodzakelijk is, in 1 globale en overzichtelijke procedure gieten. Zo wordt er tijdswinst gecreëerd en kunnen grotere investeringsprojecten sneller gerealiseerd worden.
 

Niet voor u van toepassing denkt u?

U zal inderdaad weinig hinder ondervinden van dit nieuwe decreet en de bijhorende uitbreiding van de bijzondere informatieplicht. Uw makelaar daarentegen…
 
Die is vanaf 1 maart 2015 verplicht om u als koper uitvoerig te informeren over een eventueel voorkooprecht dat rust op het pand dat u wil kopen. Ook informatie of het onroerend goed onderwerp is van een voorkeurs- of projectbesluit zal uw makelaar u moeten bezorgen.
 

Wij volgen alles op de voet!

De uitbreiding van de bijzondere informatieplicht is alweer een reden om een woning niet rechtstreeks, maar via een erkend vastgoedmakelaar zoals Verhelst Vastgoed te kopen. Wij volgen de nieuwe wetgeving, de status van complexe bouwprojecten en de uitgereikte vergunningen immers op de voet om u correct en duidelijk te adviseren over een eventueel voorkooprecht of projectbesluit. Zo komt u niet voor verrassingen te staan!

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK