Verwarming ontluchten en andere tips om uw woning winterklaar te maken

Is uw woning al in topvorm voor een barre winter?

Om in alle comfort de barre winter te doorstaan en ook wat extra energie te besparen, maakt u best even tijd vrij voor een winter check-up van uw woning. De verwarming ontluchten en enkele andere zaken nakijken en bijstellen waar nodig, kan u namelijk heel wat ergernissen en onnodige kopzorgen besparen!
 

Is uw verwarmingsinstallatie klaar voor het harde werk?

Uw verwarmingsinstallatie moet na de rustige zomermaanden weer aan de slag. Om bedrijfszekerheid te garanderen en onnodig energieverlies te vermijden, kijkt u best even volgende zaken na:
   

Overige zaken die u best even nakijkt

 

Zo kan u zelf uw verwarming ontluchten

Stap 1
Zet de thermostaat zo laag mogelijk

Stap 2
Haal de stekker van uw cv-ketel uit het stopcontact (tenzij u een cv-ketel met digitale display heeft, want dan laat u die best zitten).

Stap 3
Wacht zeker 10 minuutjes voor u start met de verwarming te ontluchten

Stap 4
Start bij de radiator die zich op het laagste punt in uw huis bevindt en eindig bij de radiator op het hoogste punt.

Stap 5
Sluit de thermostaatkraan van de radiator. Houd een doek of emmertje onder het ontluchtingsventiel dat u tegenwijzerszin opendraait. Bij moderne radiatoren kan u het ventiel openen met een schroevendraaier, voor oudere modellen heeft u waarschijnlijk een aangepast sleuteltje nodig. Van zodra er water uit de radiator komt, draait u het ventiel weer dicht.

Stap 6
Draai de thermostaatkraan van de radiator weer open. Van zodra u alle radiatoren heeft ontlucht, steekt u de stekker van de cv-ketel terug in het stopcontact en past u de thermostaat temperatuur weer aan.

Stap 7
Vergeet niet om de waterdruk in de ketel te controleren. De wijzer van de manometer zou in het groene gedeelte moeten staan (tussen 1,5 en 2 bar ongeveer). Vul de ketel bij indien nodig.

Tip
De radiatoren stofvrij maken met een vochtige doek zal nare geurtjes in huis vermijden.
 
 

Uw eigen woning is winterklaar, maar uw opbrengsteigendom(men) nog niet?

Uw woning winterklaar maken, neemt slechts enkele uurtjes in beslag als u deze checklist bij de hand houdt. Maakt u die tijd met plezier vrij voor uw eigen woonst, maar besteedt u het winterklaar maken van uw opbrengsteigendommen liever uit? Dan neemt u best even contact op met Verhelst Vastgoed. Wij zorgen voor de nodige controles en stellen voor de nodige onderhoudswerken de juiste vakmannen aan.

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK