Verlaagde registratierechten vanaf 2022

Door de stijgende vastgoedprijzen wordt het steeds moeilijker om een eerste woning aan te kopen in Vlaanderen. Daar wil de overheid iets aan doen. Via een aanpassing in het verkooprecht gelden voortaan verlaagde registratierechten voor wie een enige eigen woning aankoopt. Maar hoe zit dat nu precies en hoeveel registratierechten betalen we nog? Verhelst Vastgoed rekent met u mee.

De nieuwe registratierechten in ‘t kort

1) Wie in Vlaanderen een eerste of enige woning aankoopt, betaalt vanaf 2022 verlaagde registratierechten. Het tarief van 6% daalt in dit geval naar 3%. Bij ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en herbouw daalt het tarief zelfs naar 1%.

2) Wie een tweede eigendom koopt, zal meer registratierechten betalen. Die stijgen van 10 naar 12 %.

3) Belangrijk om weten: de optie meeneembaarheid van registratierechten verdwijnt.

Verlaagde registratierechten voor eerste en enige woning

De aankoop van een eerste woning wordt goedkoper. Het woord ‘eerste’ heeft betrekking op het feit dat u de eigenaar er daadwerkelijk woont. Elk bijkomend pand dat u aankoopt, wordt beschouwd als een ‘tweede verblijf’. Bent u al volle eigenaar van een andere woning of bouwgrond? Dan kan u enkel van het verlaagde tarief genieten als u dat andere vastgoed binnen het jaar verkoopt.

Het tarief van 6 % registratierechten bij aankoop van een eerste woning daalt vanaf 1 januari 2022 dus naar 3%. Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en herbouw geldt het laagste tarief van slechts 1 % registratiebelasting (voorheen 5 %).

Het maakt niet uit of een huis of een appartement koopt. Het is wél belangrijk dat dit het enige verblijf wordt waar u als koper zelf gaat wonen. Een ‘gezinswoning’ dus. U moet bovendien binnen de twee jaar op het adres van de betrokken woning gedomicilieerd zijn. Zoniet beschouwt de fiscus de woning als tweede verblijf. In dat geval betaalt u verhoogde registratierechten voor tweede verblijven én riskeert u een bijkomende boete.

Het voordeel van de verlaagde registratierechten blijft van kracht telkens u opnieuw een eerste woning koopt. Het is dus niet zo dat u er maar één keer in heel uw leven gebruik van kan maken.

Extra korting voor bescheiden woning

Ook in het nieuwe verkooprecht is een extra korting bovenop de verlaagde registratierechten mogelijk voor wie een bescheiden woning koopt.

Hoeveel registratierechten voor tweede eigendom?

Een tweede eigendom kost u vanaf 2022 iets meer. De registratierechten voor een tweede verblijf stijgen immers van 10 naar 12 procent. Ook hier maakt het niet uit of het om een appartement, huis of ander gebouw gaat en waarvoor u die 2e, 3e, ... eigendom gebruikt. Ook de aankoop van bouwgronden of opbrengstpanden valt bijgevolg onder deze regel.

Geen meeneembaarheid van registratierechten meer

Een woning verkopen en binnen de twee jaar een nieuwe aankopen, gaf recht op “meeneembaarheid van registratierechten”. Dat wil zeggen dat een deel van de reeds betaalde registratierechten bij de eerste aankoop niet opnieuw betaald moeten worden bij de nieuwe aankoop.

Deze maatregel van ‘meeneembaarheid’ dooft uit vanaf 2022 en verdwijnt volledig vanaf 2024. Na verkoop van een woning, betaalt men bij de aankoop van een nieuwe woning voortaan dus opnieuw de volle pot. Hier geldt dan uiteraard het verlaagde registratietarief zolang het om uw eerste of enige woning gaat.

In tussentijd? De keuze is aan u

Tot 1 januari 2024 geldt er een overgangsperiode waarin u zelf bepaalt of u het oude systeem van registratierechten mét meeneembaarheid toepast, of het nieuwe verkooprecht met verlaagde registratierechten zonder meeneembaarheid. Beide opties combineren kan niet.

(Ver)kopen zonder zorgen

Overweegt u om een eigendom te (ver)kopen? Laat u adviseren door de ervaren vastgoedspecialisten van Verhelst Vastgoed.


KOM VRIJBLIJVEND KENNISMAKEN

Meer informatie over de wijzigingen in het verkooprecht vanaf 1 januari 2022 en de Vlaamse Registratiebelasting op deze pagina van Vlaanderen.be.

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK