Een verhuurde woning aankopen: wat zijn de opties?

Overweegt u het om een verhuurde woning aan te kopen? En vraagt u zich af of u de huurder na de aankoop eruit kunt zetten voor eigen gebruik? Dit is een belangrijke kwestie die zorgvuldig moet worden overwogen, aangezien het antwoord kan variëren afhankelijk van de regio waarin de woning zich bevindt. In deze blog bekijken we de situatie in Vlaanderen, Brussel en Wallonië van naderbij.

Vlaanderen

In Vlaanderen dient u als koper van een verhuurde woning de bestaande huurovereenkomst te respecteren, ongeacht de registratie ervan. De verhuurde woning mag verkocht worden tijdens de looptijd van de overeenkomst, maar de koper moet zich houden aan de voorwaarden van het bestaande huurcontract. Zelfs als er een uitzettingsclausule in het contract staat, kan de koper hier geen gebruik van maken.

Echter, voor een negenjarig woninghuurcontract gelden dezelfde opzegmogelijkheden als voor de verhuurder. Dit betekent dat de koper de huurovereenkomst kan opzeggen voor eigen gebruik met een opzegtermijn van zes maanden. Deze mogelijkheid geldt ook voor familieleden van de verhuurder, nadat het contract minstens drie jaar heeft gelopen.

Het is belangrijk op te merken dat voor een woninghuur van korte duur een opzeg voor eigen gebruik niet mogelijk is.

Brussel en Wallonië

In Brussel en Wallonië blijft een huurovereenkomst met een vaste datum geldig bij een verandering van eigenaar, zelfs als het contract wordt geregistreerd. Dit betekent dat de nieuwe eigenaar gebonden is aan het lopende huurcontract en zich niet kan beroepen op een uitzettingsclausule in het contract.

Indien het contract geen vaste datum heeft en de huurder minder dan zes maanden in de woning verblijft, kan de koper de huurovereenkomst zonder opgaaf van reden en zonder schadevergoeding beëindigen.

Als de huurder echter al meer dan zes maanden in de woning woont op het moment van verkoop, kan de koper de huurovereenkomst beëindigen onder strikte voorwaarden. In Brussel moet de opzeg binnen zes maanden na de verkoop plaatsvinden, terwijl dit in Wallonië binnen drie maanden moet gebeuren.

Conclusie

In alle regio's neemt u als koper de rechten en plichten van de oorspronkelijke verhuurder over. Voor een negenjarig woninghuurcontract is opzegging voor eigen gebruik mogelijk met een opzegtermijn van zes maanden. In Brussel en Wallonië zijn er soms extra opzegmogelijkheden, afhankelijk van de vaste datum van het huurcontract. Het is daarom essentieel om de specifieke wetgeving in uw regio te raadplegen en eventueel juridisch advies in te winnen alvorens een beslissing te nemen.

Bijkomende vragen of advies? Contacteer Verhelst Vastgoed en wij helpen u met veel plezier verder.


NEEM CONTACT OP

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK