Vergunning tuinhuis, wanneer nodig?

Wanneer heeft u een vergunning voor een tuinhuis nodig?

De lente is in volle gang en het idee om een tuinhuis in uw tuin te bouwen speelt in uw gedachten. Maar kunt u dit zomaar doen, of is het nodig om eerst een bouwvergunning aan te vragen? De regelgeving varieert per regio. Verhelst Vastgoed zet alles op een rij.

Vergunning tuinhuis in Vlaanderen?

De voorwaarden in Vlaanderen zijn enigszins flexibeler dan in andere regio’s (art. 2.1 van het besluit van 16/07/2010): Let wel op: indien u buiten deze voorwaarden te werk gaat, en dus een vergunning nodig heeft, zal u in principe met een architect moeten samenwerken. Ook hier zijn situaties mogelijk waarbij dit niet het geval is. Deze vindt u hier.

De regelgeving in Wallonië

Als u volgende voorwaarden volgt, verkrijgt u een vrijstelling van de vergunning in het Waals Gewest (art. R.IV van het besluit van 22/12/2016):

Vergunning tuinhuis nodig in Brussel?

Geen vergunning nodig onder bepaalde voorwaarden voor de afmeting en plaatsing. Het bouwen van een tuinhuis in een tuin of op een binnenplaats is vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning onder de volgende voorwaarden, zoals beschreven in artikel 21, 1°, b van het besluit van 13/11/2008:

Specifieke regels per regio

Er gelden specifieke regels in ruimtelijk kwetsbare gebieden, in oeverzones en voor onroerend erfgoed. Hiernaast hebben gemeentes specifieke voorwaarden die u moet raadplegen om volledig in orde te zijn.

Zijn er specifieke regels voor uw locatie? Er kunnen afwijkende voorschriften staan in: Of u al dan niet een vergunning nodig heeft om een tuinhuis te bouwen, hangt af van de regels in het gewest en de gemeente waar het tuinhuis zal worden gebouwd. Controleer zeker of de afmetingen en de specifieke locatie voldoen aan deze gedetailleerde voorwaarden.

Verhelst Vastgoed, uw partner in vastgoed

De wereld van vastgoed is ingewikkeld, vooral in België. De regelgeving verschilt meestal per gewest en vaak ook per gemeente. Om zeker te zijn dat u volledig in orde bent, doet u best beroep op een expert. Verhelst Vastgoed begeleidt u veilig doorheen het proces in kwestie.

Heeft u vragen omtrent het bouwen van een tuinhuis of bijgebouw? Neem gerust contact met ons op. We bespreken graag uw wensen en waar u op moet letten om verrassingen te voorkomen. NEEM CONTACT OP

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK