Verbod op huisdieren in uw eigen appartement? Best mogelijk.

U heeft net een appartement gekocht of u woont op een appartement in een appartementsgebouw. Geldt er dan een verbod op huisdieren of kan u toch een gezelschapsdier in huis nemen, mits eventuele toestemming van de mede-eigenaars?

Algemene regel

In principe mag u dieren houden op een appartement waarvan u zelf eigenaar bent. Toch zijn er beperkingen waar u rekening mee moet houden. Zo hebben de buren recht om stappen te ondernemen in het geval van overlast en staan er in het huishoudelijk reglement regels waar elke mede-eigenaar zich aan moet houden.

Wat met overlast?

Is er enige overlast dat veroorzaakt wordt door uw huisdier, bijvoorbeeld in de vorm van geluids- of geurhinder, dan kunnen de buren of de syndicus naar de vrederechter stappen om een oplossing te zoeken. In het beste geval zal de rechter u verplichten de hinder te beperken, maar het kan natuurlijk ook zijn dat u zich moet ontdoen van uw huisdier.

Het huishoudelijk reglement, wat is dat?

Het huishoudelijk reglement is een verzameling van regels die van kracht zijn in een bepaald appartementsgebouw. Deze wordt door de syndicus opgemaakt, vaak in samenspraak met de mede-eigenaars. Het kan natuurlijk zijn dat in dit reglement een verbod op huisdieren beschreven staat. De bedoeling is uiteraard dat alle bewoners – zowel de eigenaars als de huurders – zich aan deze regels houden.

Kan het reglement aangepast worden?

Ja, bepaalde regels kunnen in samenspraak gewijzigd worden. Zie het huishoudelijk regelement dus niet meteen als een struikelblok, maar overleg eens met uw (nieuwe) buren. Wie weet maken zij er geen probleem van als u toch een diertje in huis neemt.

Verbod op huisdieren als u huurt

Is een verbod op huisdieren in een huurwoning of huurappartement wel wettelijk? Er bestaat niet zoiets als ‘recht op huisdieren’ als u huurt, maar u heeft wel het recht op een privéleven, waaronder het houden van huisdieren zou kunnen vallen. Het blijft een onderwerp waarover te discussiëren valt en u bespreekt de voorwaarden best grondig met uw toekomstige huurbaas.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over dit artikel of zoekt u nog een onpartijdige syndicus voor uw gebouw?

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK