Over gemiddelde vastgoedprijzen en tips om een betaalbare woning te kopen

In 2019 noteren we de hoogste huizenprijzen tot nu toe. De lage rente én de afschaffing van de woonbonus hebben zeker iets met die almaar stijgende vastgoedprijzen te maken. Een goede zaak voor verkopers, maar hoe ben je als potentiële koper in deze tijden nog zeker dat je een correcte verkoopprijs betaalt? En kan je nog een betaalbare woning vinden op de huidige vastgoedmarkt? Verhelst Vastgoed geeft je enkele handige richtprijzen en 4 gouden tips om een betaalbare woning te kopen binnen jouw budget.

Hoeveel kost een huis gemiddeld?

Statbel, de statistische dienst van de Federale Overheid, berekende de gemiddelde vastgoedprijzen in Vlaanderen voor het eerste semester 2019. Volgens die Statbel vastgoedprijzen kostte een doorsnee huis in gesloten of halfopen bebouwing gemiddeld 230.000 euro. Dat is een stijging van ongeveer 5.000 euro ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Open bebouwingen kostten met een mediaanprijs van 320.000 gemiddeld 15.000 euro meer. Met een gemiddelde verkoopprijs van 190.000 euro zijn ook appartementen 5.000 euro duurder geworden.
De cijfers voor het 2e semester van 2019 zijn nog niet gepubliceerd, maar vast staat dat de gemiddelde vastgoedprijzen over het volledige jaar nóg hoger zullen liggen. De afschaffing van de woonbonus heeft immers een rush op de vastgoedmarkt teweeggebracht. Volgens de notarisbarometer van Fednot (Federatie van het Notariaat) steeg het aantal vastgoedtransacties in augustus, september en oktober 2019 met maar liefst 4,3% ten opzichte van het 3e kwartaal in 2018. Voorlopige cijfers voor de maand oktober stevenen zelfs af op een toename van maar liefst 42,9 % ten opzichte van oktober 2018!

Hoeveel kost een huis gemiddeld?

De lage rente en de afschaffing van de woonbonus doen de vraag naar vastgoed alleen maar toenemen. Hoe meer vraag, hoe hoger de huizenprijzen en dus wordt een betaalbare woning vinden, steeds moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Met deze de tips van Verhelst Vastgoed haal je het maximum uit je budget.

Tip 1: Wees realistisch in je verwachtingen

Je ideale droomhuis met alles erop en eraan... In de praktijk moet je deze hoge verwachtingen allicht wat bijstellen. Met een gelimiteerd budget zal je hoe dan ook water bij de wijn moeten doen. Maak daarom vooraf een duidelijke prioriteitenlijst met must-haves en wanna-haves. Wat is voor jou echt belangrijk? Met een vooraf uitgeschreven prioriteitenlijst vermijd je emotionele impulsaankopen en weet je perfect wat je bereid bent om op te offeren als je topwensen vervuld worden.

Tip 2: Durf out-of-the-box te denken

Je hebt ongetwijfeld al een duidelijk beeld van je toekomstige droomwoning. Maar misschien zijn er wel interessantere en budgetvriendelijkere alternatieven? Een bestaande woning renoveren in plaats van een dure bouwgrond kopen en er een nieuwbouw woning op bouwen bijvoorbeeld. En heb je al eens aan een kangoeroewoning en cohousing gedacht? Verken wat andere mogelijkheden en doe je voordeel!
Zoek vooral niet alleen! De vastgoedmakelaars van Verhelst Vastgoed denken met plezier met je mee. Vertel ons wat je zoekt en laat je verrassen door verschillende voorstellen.

Tip 3: Zoek naar verborgen potentieel

Kijk door een oude badkamer, afgeleefde vloeren en verouderde keuken heen. Let vooral op de mogelijkheden en het potentieel als je panden gaat bekijken. Vaak hebben de huizen die er het minst aantrekkelijk uitzien, het meeste potentieel qua prijs en kwaliteit!
Vaak kan je een renovatiewoning voor een prikje aankopen en op jouw tempo renoveren. Niet zeker wat er allemaal mogelijk is? Laat je dan bijstaan door een architect of vraag raad aan Verhelst Vastgoed. Dankzij onze uitgebreide ervaring hebben we heel wat creatieve ideeën en verrassende inzichten.

Tip 4: Durf qua regio breder te kijken

Ben je niet gebonden aan een bepaalde regio? Werk je van thuis uit? Hoe verder panden van stadscentra verwijderd liggen, hoe lager de woningprijzen. Zo woon je in de Kempen een stuk voordeliger dan in hartje Antwerpen. Een kleine toegeving qua regio, levert vaak veel meer huis en leefruimte op voor hetzelfde budget.

Gezien ons brede netwerk willen we graag mee uitkijken naar jouw geschikte droomwoning. Laat het ons vrijblijvend weten en we zoeken met jou mee...

Nieuwe panden eerst in jouw mailbox

Bij Verhelst Vastgoed voegen we bijna dagelijks nieuwe panden aan het aanbod toe. In alle prijsklassen. Zeker betaalbare starterswoningen zijn vaak al binnen enkele dagen verkocht, dus snel zijn is de boodschap!

Schrijf je in op onze Immo Alert

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK