Wel of niet verplicht schilderen bij verlaten huurwoning?

Herkenbaar? Verhuurders schilderen alles netjes in het wit, maar vervolgens blijken de huurders felle kleurtjes te verkiezen. Of de huurders schilderden iets meer buiten dan binnen de lijntjes... Mag u dan als eigenaar die huurders verplichten om opnieuw te schilderen bij het verlaten van de huurwoning? Of mag u op zijn minst de kosten voor het herschilderen op de huurders verhalen? De verhuurspecialisten van Verhelst Vastgoed verklaren wat er wel en niet mag.

Basisprincipes huurwetgeving

De staat van het goed is een belangrijk begrip in de huurwetgeving. Verhuurder en huurder hebben hieromtrent volgende verplichtingen:      

Hoe interpreteren voor schilderwerken?

In het geval van schilderwerken moeten we eerst bepalen of er sprake is van normale slijtage of van schade om te weten of de kosten voor verhuurder of voor huurder zijn.

Tips & weetjes

Maak altijd een plaatsbeschrijving!

De plaatsbeschrijving speelt een cruciale rol bij discussies over schilderen bij verlaten van de huurwoning. Als er géén plaatsbeschrijving werd opgemaakt, gaat de wetgever er immers van uit dat de huurwoning op het einde van de huurperiode nog in oorspronkelijke staat verkeert. In dat geval is de huurder niet verantwoordelijk voor schade, tenzij de verhuurder het tegendeel kan bewijzen.

Een tegensprekelijke plaatsbeschrijving is niet alleen verplicht, het is ook in uw belang als (ver)huurder om een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te maken!

Een clausule over herschilderen het huurcontract?

Vaak voorzien verhuurders een beding in het huurcontract dat stelt dat de huurders bij vertrek altijd terug moeten schilderen. Ook bij normale slijtage. Een maat voor niets, want de rechtbank zal doorgaans deze clausule nietig en onafdwingbaar verklaren.

Checklist huurreparaties

Elk gewest publiceerde een checklist dat kleine en dringende herstellingen bij woningverhuur beschrijft en of die ten laste van de verhuurder of de huurder zijn. Vlaanderen, Wallonië en Brussel hanteren dezelfde basisprincipes, maar de concrete invulling van de lijsten verschilt.

Het Vlaamse gewest beschrijft duidelijk welke herstellingen aan muren en plafonds ten laste zijn van de huurder. Voor huurovereenkomsten afgesloten vanaf 1 januari 2019 met bestemming hoofdverblijfplaats valt op:
“De huurder moet herschilderen als hij moeilijk overschilderbare kleuren heeft gekozen.”
Moeilijk overschilderbare muren worden in dit geval als huurschade beschouwd.

Conclusie?

Verhuren zonder zorgen?

De verhuurspecialisten van Verhelst Vastgoed volgen de huurwetgeving op de voet en begeleiden (ver)huurders bij elke fase van de verhuur. Van correcte huurprijs schatting tot en met een tevreden “tot ziens” na de huursamenwerking.

VRAAG HIER JE GRATIS HUURSCHATTING

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK