Waarop letten als u een overbruggingskrediet aangaat?

Het overbruggingskrediet kort toegelicht

De meeste kopers hebben de opbrengst van de verkoop van hun huidige woning nodig om de aankoop van een nieuw pand te bekostigen. Meestal is er echter een zekere overlapping waarbij de compromis van de nieuwe woning reeds getekend wordt, terwijl de oude woning nog te koop staat. Vaak wordt er in dit geval gekozen voor een overbruggingskrediet.

Met een overbruggingskrediet verschaft de bank u een tijdelijke lening tot het geld van de verkoop van uw oude woning vrijkomt. Een tweede hypothecaire lening is immers moeilijk te verkrijgen en voor de nieuwe aankoop zal u al vrij snel een voorschot moeten betalen.
 

Enkele praktische weetjes en aandachtspunten

 

Over welke bedragen spreken we?

Ook dat verschilt van bank tot bank. In sommige banken is het te lenen bedrag slechts beperkt tot 12.500 euro. Gewoonlijk neemt men dat bedrag in 1 keer op maar als u bijvoorbeeld bouwt, is ook een opname in schijven mogelijk.

De bank neemt geen onnodige risico’s en zal een veiligheidsmarge inbouwen. Het maximumbedrag dat u kan verkrijgen, is meestal slechts een percentage van het bedrag dat u effectief zou ontvangen bij verkoop en niet zozeer van de waarde van het huis. Ga er dus van uit dat u slechts 80% van het verkoopbedrag zal kunnen ontlenen.

De rentetarieven variëren ook behoorlijk tussen de financiële instellingen onderling en verschillen ook nog tussen grote en kleine bedragen. Positief is wel dat het tarief gedurende de volledige looptijd vast blijf. De voorwaarden van verschillende banken vergelijken, is zeker aan te raden.

Opgelet: Geraakt uw woning effectief niet verkocht, dan kan de bank het overbruggingskrediet omzetten naar een volwaardige lening waarbij u ook voor dit bedrag kapitaal en interesten zal moeten aflossen. Gecombineerd met de aflossing van de nieuwe hypothecaire lening, kan de afbetalingslast daardoor behoorlijk zwaar worden!
 

Enkele handige tips

 

Speel op zeker!

Laat u adviseren en zowel uw aankoop- als uw verkoopcompromis grondig nakijken door een makelaar met kennis van zaken. De panden laten schatten kan ook onaangename verrassingen achteraf vermijden. Voor beide zaken kan u terecht bij Verhelst Vastgoed.

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK