Mijn VerbouwPremie, ook voor verhuurders?

Dringt uw huurder erop aan dat u de huurwoning beter moet isoleren als gevolg van de gestegen energieprijzen? Als u hierop wilt ingaan, komt u dan als verhuurder in aanmerking voor Vlaamse premies in 2022? We bekijken de kwestie in detail.

Premiesysteem verandert vanaf 1 oktober 2022

Het Vlaamse systeem van premies zal wijzigen vanaf 1 oktober 2022. Een groot aantal ‘Fluvius’-energiepremies en de Vlaamse renovatiepremie worden hierbij samengebracht in ‘Mijn VerbouwPremie’ (MVP). Hierbij verandert grotendeels de procedure, maar de bedragen en voorwaarden blijven bijna(!) hetzelfde.

Voor meer informatie over het nieuwe systeem en een handige simulatie kunt u op de site van de overheid terecht.

De totaalrenovatiebonus zal niet worden opgenomen in MVP vanaf 1 oktober 2022. Deze zal u nog steeds moeten aanvragen via Fluvius.

Is Mijn VerbouwPremie ook voor verhuurders?

Ja, de energiepremies zijn beschikbaar voor verhuurders. Als verhuurder kunt u dus genieten van premies voor isolatie en energiebesparende investeringen. Zelfs als u een hoog inkomen heeft, komt u in aanmerking. Merk op: u krijgt als verhuurder de laagste premie, onafhankelijk van uw inkomen.

Voor gebouwen waarin u investeert, komt u enkel in aanmerking voor bepaalde premies. Het gaat hier om energie-efficiënte investeringen zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, warmtepomp, zonneboiler en warmtepompboiler.

Enkele aandachtspunten

Uitzondering: u geniet bij deze werken van de hoogste premiebedragen, ongeacht uw inkomen, als u het appartement of de woning verhuurt via een sociaal verhuurkantoor. Omdat het premiepercentage stijgt van 35% naar 50% voor de laagste inkomensgroep, bedraagt dit tot eind 2023 50% voor de aanvaarde facturen (excl. btw). Het bedrag is beperkt tot een maximum per categorie.

LET OP: als u verhuurt via een sociaal verhuurkantoor, wacht u best tot 1 oktober 2022 (wanneer Mijn VerbouwPremie Fluvius voor deze premie vervangt) om uw premieaanvraag in te dienen. Zo geniet u van een premiepercentage dat 15% hoger ligt (onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering). Hebt u deze al ingediend bij Fluvius? Dan raden we aan om de premieaanvraag zo snel mogelijk in te trekken. Als de premie is uitbetaald, kan de aanvraag niet meer ingetrokken worden.

Het is in uw voordeel om te wachten tot 1 oktober 2022 om uw premieaanvraag in te dienen bij Mijn VerbouwPremie in plaats van Fluvius.

Handig om te weten:

Premies buiten Mijn VerbouwPremie

Voor de EPC-labelpremie komt u in aanmerking als de woning of het appartement dat u verhuurt een slechte energieprestatie heeft. Deze hoeft niet verhuurd te zijn om in aanmerking te komen en staat los van het inkomen.

De voorwaarde van deze premie is dat de woning het EPC-label E of F heeft en door renovatie minimaal label C haalt binnen de 5 jaar. De premie hiervoor bedraagt €2.500 tot €5.000. In geval van een appartement moet het een EPC-label van D, E of F hebben en opgetrokken worden tot B. De premie hiervoor bedraagt maximaal €3.750.

Als verhuurder komt u mogelijk ook in aanmerking voor de huur- en isolatiepremie (dak- of spouwmuurisolatie of beglazing). De voorwaarde hiervoor is dat u ofwel een lage huurprijs vraagt (minder dan €524,19 of minder dan €574,19 in bepaalde stedelijke gebieden) of als u een kwetsbare huurder heeft.

U kunt de 2 laatstgenoemde premies combineren met MVP.

Bondig samengevat

Bepaalde energiepremies zijn ook beschikbaar voor verhuurders. Kijk dus eens na of u in aanmerking komt om geld te besparen op uw energie gerelateerde investeringen. De timing van uw aanvraag is van belang. U kunt best wachten tot 1 oktober 2022 om deze in te dienen.

Heeft u vragen over deze premies of wilt u begeleid worden doorheen het proces? Neem gerust contact op met Verhelst Vastgoed. We helpen u graag verder.  NEEM CONTACT OP

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK