Huurprijs bepalen: beperkingen waarmee u rekening moet houden

Bij de verhuur van een hoofdverblijfplaats is het niet altijd toegestaan om vrij de huurprijs te bepalen. In België geldt er namelijk een regeling die de stijging van de huurprijs tussen opeenvolgende contracten van korte duur beperkt. In deze blog gaan we dieper in op hoe dit werkt.

Huurprijs bepalen bij contracten van korte duur
Bij contracten van korte duur (maximaal drie jaar) is het niet altijd mogelijk om zelf de huurprijs te bepalen. In de drie gewesten van België is bepaald dat een verhuurder de gehuurde woning niet mag verhuren tegen een hogere basishuurprijs dan die van de afgelopen negen jaar. Dit betekent dat de huurprijs niet zomaar verhoogd kan worden tussen verschillende huurders.

Uitzonderingen
In sommige gevallen mag de verhuurder de huurprijs wel verhogen:

Specifieke regelingen in Vlaanderen
In Vlaanderen zijn er extra mogelijkheden voor het aanpassen van de huurprijs, vooral met betrekking tot investeringen die de energieprestatie van de woning verbeteren.

Investeringen in energieprestatie
Verhuurders kunnen de huurprijs aanpassen voor investeringen die de energieprestatie van de woning verbeteren. Dit is belangrijk omdat het energieverbruik en de energiekosten een significante invloed hebben op de totale woonlasten voor huurders. Investeringen zoals het installeren van zonnepanelen, het vervangen van ramen door dubbel glas, of het plaatsen van een energiezuinige ketel kunnen leiden tot een hogere huurprijs.

Los van wettelijke verplichte investeringen
Dit betekent dat de huurprijsaanpassingen voor energieprestatieverbeteringen bovenop de aanpassingen kunnen komen die nodig zijn om aan wettelijke vereisten te voldoen. Dit staat los van wettelijk verplichte investeringen zoals dakisolatie.

Conclusie
Bij de verhuur van een hoofdverblijfplaats na een huurcontract van korte duur, is het belangrijk om rekening te houden met de beperkingen op de huurprijs. Hoewel er enkele uitzonderingen bestaan, zoals indexatie en verhogingen door verbeterde huurwaarde, moeten verhuurders alert blijven op de regelgeving. Dit alles draagt bij aan een eerlijkere en transparantere huurmarkt.

Hulp nodig bij het bepalen van de juiste huurprijs? Contacteer Verhelst Vastgoed voor een persoonlijk adviesgesprek op maat.
 
  NEEM CONTACT OP

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK