Een huis bezichtigen tijdens Corona. Mag dat?

Update februari 2021

De impact van de COVID-19 pandemie dwingt onze overheid om haar veiligheidsrichtlijnen voortdurend bij te sturen. Ook in de vastgoedsector heeft Corona de dagelijkse werking meermaals door elkaar geschud. Een huis bezichtigen tijdens Corona bijvoorbeeld, die ene vraag lokte meermaals debat en discussie uit. Eerst mocht het, dan weer niet en nu weer wel… Dus hoe zit het nu? Mag het en hoe dan? Verhelst Vastgoed vat de do’s en don’ts overzichtelijk samen. Dit zijn de richtlijnen die gelden in februari 2021.

Zo kan en mag je een huis bezichtigen in Coronatijden

Sinds 07/02/2021 zijn plaatsbezoeken in aanwezigheid van een vastgoedmakelaar weer toegelaten. Onder strikte voorwaarden wel te verstaan. Voortaan verloopt een huis bezichtigen in Coronatijden zo:

Voor je bezoek

Je droomwoning gespot? Wacht dan zeker niet te lang om een afspraak met je makelaar vast te leggen. Die bezorgt je vervolgens een digitaal informatiepakket over het pand in kwestie én de praktische afspraken om je bezichtiging Corona-proof te laten verlopen. Check je zeker ook even dat je makelaar over correcte contactgegevens van jou beschikt? Die zijn nodig om je na de bezichtiging bijkomende informatie over het pand te bezorgen en voor eventuele contactopsporing.

Watch the movie

Bekijk je voor je bezoek aub eerst het instructiefilmpje van onze beroepsfederatie B.I.V.? Dat vat alle do’s en don’ts kristalhelder en heerlijk beknopt voor je samen.

INSTRUCTIEFILM VOOR CORONA PLAATSBEZOEKEN
 

Ziek? Blijf in je kot!

Merk je vlak voor de afspraak dat jij of iemand in je onmiddellijke omgeving symptomen vertoont die aan COVID-19 gelinkt kunnen worden (bv. koorts, hoesten, niezen, geur- of smaakverlies)? Verwittig dan meteen de makelaar.

Ook als je nog op een testresultaat wacht of een risicocontact hebt gehad, is een huis bezichtigen NIET toegelaten. Consulteer je huisarts, laat je testen en maak na je negatieve testresultaat een nieuwe afspraak voor het plaatsbezoek.

Stipt op de afspraak

Huisbezoeken zijn enkel op afspraak mogelijk en stipt zijn is de boodschap. Meld je precies op het uur van afspraak op de locatie aan. Ben je te vroeg ter plaatse? Wacht dan buiten of in de wagen tot de vastgoedmakelaar je uitnodigt om de woning te benaderen.

Handjes schudden doen we niet, de handen ontsmetten wel! Heb je zelf geen ontsmettingsmiddel op zak? Onze makelaar wél! Vraag er gerust naar.

Goede afspraken maken goede vrienden

Voor je de woning betreedt, overlopen we eerst wat praktische afspraken en veiligheidsmaatregelen. Stel gerust al je vragen en bevestig daarna dat je de veiligheidsrichtlijnen strikt zal naleven voor, tijdens en bij afronding van het bezoek.

Uiteraard dragen alle aanwezigen een mondmasker dat zowel neus als mond bedekt. De 1,5 meter voor social distancing blijft ook de hele tijd gelden. Trek er aub niet alleen op uit, maar volg de looproute van de makelaar. Zo vermijden we dat bezoekers elkaar onbedoeld zouden kruisen in smalle doorgangen.

Opgelet: Bij de minste overtreding heeft de makelaar het recht om de bezichtiging af te breken.

Geen wachtrijen of samenscholingen

Denk goed na wie je meeneemt om je toekomstige huis te bezichten. Tijdens het plaatsbezoek zijn namelijk maximaal 3 volwassen personen toegelaten. De makelaar en eigenaar van de woning niet inbegrepen. Uiteraard nemen we geen onnodige risico’s en houden we het aantal aanwezigen liefst zo laag mogelijk.

Iets te vroeg op de afspraak of loopt de voorgaande afspraak nog een beetje uit? Wacht dan buiten of in de wagen tot de makelaar je uitnodigt om dichterbij te komen. Heb je aub een beetje geduld? Onze makelaars controleert voor elk bezoek de veiligheid, verlucht de woning tussen elk bezoek en ontsmet risicovolle contactoppervlakken zoals deurklinken, kastgrepen, trapleuningen, enz... Ook voor jouw veiligheid!

De big day

Je kijkt er ongetwijfeld enorm naar uit om je droomhuis te bezichtigen. Gelijk heb je en kijk vooral goed rond. Onze makelaar leidt je met plezier rond én opent onderweg alle deuren voor je. Zo hoef je zelf niet onnodig veel risico oppervlakken aan te raken.

Na het bezoek nog enkele vragen? Stel die bij voorkeur zoveel mogelijk buiten of nadien digitaal. Onze makelaar heeft je gegevens al bij het maken van de afspraak genoteerd en zal je zoveel mogelijk informatie digitaal nasturen. Zo hoeven er niet te veel documenten overhandigd te worden tijdens het bezoek.

Nog eens in detail nalezen?

Het sectorprotocol voor plaatsbezoeken in de vastgoedsector werd op 11 februari 2021 gevalideerd door de bevoegde ministers. Dit document bevat alle richtlijnen en verplichtingen voor iedereen die aanwezig is tijdens een plaatsbezoek.

LEES HIER HET VOLLEDIGE SECTORPROTOCOL
 


Andere vraag over Corona en vastgoed?

Bij Verhelst Vastgoed volgen we alle ontwikkelingen over vastgoed en Corona op de voet. 


STEL ONS AL JE VRAGEN

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK