Herstelling aan huurwoning: wie betaalt de factuur?

Wie betaalt welke herstelkosten?

Schade aan vaste inrichtingen zoals het dak of tegels is doorgaans ten laste van de verhuurder. Huurdersherstellingen zoals defecte lampen of lekkende kranen moet de huurder doorgaans betalen. Meer nog, als de huurder te lang wacht met herstelwerken, kan de verhuurder zelfs strikt gezien een schadevergoeding eisen voor de eventuele bijkomende schade die is ontstaan.

Het is echter niet altijd even duidelijk welke herstelkosten voor rekening van de huurder en welke voor die van de verhuurder zijn. Wie moet opdraaien voor complexere herstellingen zoals bijvoorbeeld schade aan een inbouwtoestel (een ingebouwde koelkast of de vaatwasser o.a.)? Het zijn vervelende zaken die snel opgelost moet geraken, maar wie betaalt de kosten? Deze en een heleboel andere mogelijke herstellingen aan een huurwoning worden best omschreven in duidelijke afspraken in het huurcontract.
 

Enkele praktische voorbeelden en aandachtspunten

 

Goed overleg doet wonderen

Een goed contact tussen verhuurder en huurder is essentieel om de nodige herstellingen aan een huurwoning vlot en correct te laten verlopen. Een snelle, duidelijke en beleefde communicatie kan beide partijen heel wat ergernis en onnodig tijdverlies besparen.

Om discussie te vermijden is het ook aangeraden om elke schade en/of uitgevoerde herstelling schriftelijk te bevestigen.
 

U bent best handig en wil de schade liefst zelf herstellen?

Wanneer u herstellingen laat uitvoeren aan een huurwoning door een ervaren vakman, is de kans klein dat de andere partij de aanpak of de kosten zal betwisten. Een officiële factuur vermijdt ook twijfel over het terug te vorderen of te betalen bedrag.

Wilt u zelf aan de slag om schade aan een huurwoning te herstellen, dan maakt u best vooraf goede afspraken met uw huisbaas over de uit te voeren werken, de te gebruiken materialen en de kosten om betwistingen te vermijden.
 

Elk pand is uniek

Huurcontracten zijn zeer woning-specifiek en hebben vaak algemene of zeer uitgebreide clausules die niet voor iedereen altijd even helder zijn. Laat u daarom adviseren door een deskundig makelaar zoals Verhelst Vastgoed. Wij stellen een huurcontract of plaatsbeschrijving op maat van uw pand op en treden desgewenst zelfs op als syndicus om de nodige administratieve verplichtingen te verzorgen en ieders belangen optimaal te verdedigen.

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK