Is een garagebox verhuren fiscaal interessant?

Als je wilt investeren in garageboxen als opbrengsteigendom moet je enerzijds de financiële kostenbatenanalyse maken, maar ook rekening houden met fiscaliteit. Een parkeerplaats of garagebox verhuren betekent immers dat je inkomensbelasting betaalt op de huuropbrengsten, maar de verhuur valt ook onder het btw-stelsel. Zelfs als particulier verhuurder moet je een btw-nummer hebben!

Een garagebox verhuren? Altijd mét btw!

Wil je een autostaanplaats of garagebox verhuren, dan moet je over een btw-nummer beschikken. Altijd, en ook als je een particuliere verhuurder bent! Bij elke verhuur moet je bovendien 21% btw aan de huurder aanrekenen, die je nadien doorstort naar de staatskas.
Opgelet:

Hoeveel belasting betaal je op de huuropbrengsten?

Bij de verhuur van een garagebox of parkeerplaats word je privé belast op de inkomsten. De manier waarop dat gebeurt, hangt af van de doeleinden waarvoor de garagebox wordt gebruikt. Of de garagebox of autostaanplaats privé- of beroepsmatig wordt gebruik door de huurder, zal hier bepalen welk type belasting van toepassing is.

De uitzondering

Als je enkel verharde, niet-overdekte autostaanplaatsen verhuurt die door de huurder enkel privé-matig worden gebruikt, is niet het regime van “verhuur onroerende goederen”, maar wel het regime van “verhuur gronden” van kracht. Dit impliceert dat de belasting zich beperkt tot het kadastraal inkomen, zonder de verhoging van 40%

Wil jij ook autostaanplaatsen of garageboxen verhuren?

Verhelst Vastgoed staat je bij met raad en daad. We adviseren je om je vastgoedinvestering maximaal te laten renderen en assisteren je ook bij alle administratieve en wettelijke verplichtingen. Ook bij de aanvraag van een btw-nummer!

Laat ons met je meedenken!

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK