Oudere woningen moeten verplicht elektriciteit laten keuren bij verkoop

Wanneer een woning, die gebouwd werd voor 1981, verkocht wordt is de verkoper van het appartement of de woning verplicht om een keuringsattest van de elektrische installatie voor te leggen aan de notaris.

Bij de verkoop van een oudere woning of een ouder appartement is de verkoper verplicht om de elektriciteit te laten nakijken. Dit wil zeggen de elektriciteitsleidingen, zekeringen, aarding en stopcontact.

Het bewijs dat alles in orde is moet voorgelegd worden aan de notaris. Dit document is erg belangrijk, want wanneer de verkoper dit papier niet kan voorleggen kan de verkoop niet doorgaan.

Niet door elektricien laten controleren.

De controle van de elektriciteit in de woning kan uitgevoerd worden door erkende controle-organisaties. De elektricien uit de buurt mag deze belangrijke controle niet uitvoeren, ze mogen de installatie met andere woorden niet keuren. Ze mogen wel kleine reparaties uitvoeren die achteraf nodig blijken te zijn.

Laat de installatie nakijken door erkend organisme

Een controle van de elektriciteit in de woning kost ongeveer 150 euro (afhankelijk van de woning). De controleur kijkt de installatie na en maakt een keuringsverslag op. Dit verslag kan zowel positief als negatief zijn.

Bij het verhuren van een oudere woning is de keuring van de elektrische installatie niet verplicht. Bezit de eigenaar een bestaand keuringsverslag, dan moet hij dit wel aan de huurders bezorgen.

Voor meer informatie kan u terecht bij Verhelst Vastgoed. (www.verhelstvastgoed.be)

Bron: Knack

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK