Dakisolatie verplicht vanaf 2015. Is uw dak al geïsoleerd?

Dakisolatie verplicht? Ja en nee, maar alleszins een verstandige keuze!

Tot op heden was dakisolatie niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Net daarom stelde de overheid verschillende premies en subsidies beschikbaar voor verbouwers die in dakisolatie investeren.
 
Zo is er onder meer het fiscaal voordeel voor dakisolatie, de verbeterings- en aanpassingspremie, premies van de netbeheerder en extra premies bij hogere R-waardes. Verschillende Vlaamse gemeentes keren zelfs goedkope tot renteloze leningen uit voor het implementeren van energiebesparende maatregelen. Voor welke premies u precies in aanmerking komt, kan u ontdekken via deze link.
 

De premies zijn echter niet de enige reden om te investeren in dakisolatie, het levert u namelijk ook een aanzienlijke besparing op uw energiefactuur op en het is gunstig voor de EPC-waarde van uw woning, wat zich ook vertaalt in een hogere verkoop-/verhuurwaarde. Driedubbele winst dus!
 

De Vlaamse dakisolatienorm in een notendop

Ondanks de vele inspanningen die de Vlaamse Overheid levert om dakisolatie aantrekkelijker te maken, blijken vandaag nog steeds heel wat Vlaamse woningen niet over dakisolatie met de aanbevolen isolatiedikte van minstens 15 cm te beschikken.
 
Net daarom heeft de Overheid de Vlaamse dakisolatienorm bekrachtigd die dakisolatie verplicht maakt in alle bestaande “zelfstandige” woningen gelegen in het Vlaamse gewest. Dat zijn onder meer eengezinswoningen, studio’s en appartementen.
 
De dakisolatienorm die dakisolatie verplicht maakt, gaat in vanaf 1 januari 2015. Toch krijgen de eigenaars van de ruim 400.000 woningen, die momenteel nog niet aan de vooropgestelde dakisolatienormen beantwoorden, nog 5 jaar de tijd om zich in regel te stellen.
 
In 2015 zullen voorlopig slechts in beperkte mate strafpunten worden toegekend aan slecht geïsoleerde daken, maar vanaf 2020 riskeren woningen met slecht geïsoleerde daken tot 15 strafpunten. Die 15 strafpunten kunnen op hun beurt leiden tot het ongeschikt verklaren van de woning en in die zin wordt dakisolatie toch enigszins verplicht.
 
De eigenaars zullen uiteraard niet uit hun huis gezet worden, maar wel actief aangespoord om hun dak met spoed te isoleren om de woning opnieuw geschikt te laten verklaren.
 

Waarom u toch best nu al dakisolatie laat plaatsen

Dakisolatie verplicht, maar wat als uw dak niet geschikt is voor isolatie?

De zoldervloer laten isoleren in plaats van het dak kan een oplossing bieden. Wanneer de zolder onverwarmd en onbewoond is, wordt zo’n geïsoleerde zoldervloer immers evengoed beschouwd als een geïsoleerd dak. Dergelijke vloerisolatie is trouwens vaak voordeliger dan dakisolatie en dat zowel qua plaatsing als voor de aankoop van isolatiemateriaal. Een denkpiste om zeker te overwegen dus.
 

Graag wat extra uitleg?

Op energiesparen.be vindt u duidelijke en  gedetailleerde info over de verplichtingen en de berekeningsmethoden voor de strafpunten.

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK