Hoe sterk doet Corona vastgoedprijzen stijgen?

Je huis nu verkopen of nog even wachten? Het is een veel gestelde vraag die tijdens de Corona-crisis nog meer speelt dan anders. Is het wel verstandig om je huis nu te verkopen, hoe pak je de verkoop van je huis best aan en doet Corona vastgoedprijzen echt de pan uit swingen? De vastgoedexperten van Verhelst Vastgoed delen enkele gouden tips met je om vastgoedverkoop in Coronatijden slim aan te pakken.

Moeilijk gaat ook

Een huis verkopen in Coronatijden? Niet eenvoudig... Zeker niet omdat de COVID-19 veiligheidsrichtlijnen voor de vastgoedsector regelmatig veranderen. Verstrengde regels omtrent plaatsbezoeken en bezichtigingen die kandidaat-kopers niet of maar heel kort toelaten om panden te bezichtigen deden kandidaat-kopers soms twijfelen. Anderzijds is de vraag naar huizen met tuin exponentieel toegenomen en willen die kandidaat-kopers doorgaans erg snel verhuizen...

In tijden van crisis vallen de mooiste deals te rapen.

Wie profiteert?

De lock down heeft helaas heel wat relaties doen sneuvelen. Een spijtige zaak voor de koppels in kwestie en tegelijkertijd een gouden opportuniteit voor kandidaat-kopers die snel beslissen. Na echtscheiding moet de gemeenschappelijke woning vaak snel verkocht worden en dat kan interessante aankoopprijzen opleveren.

Dat de vraag (vooral naar huizen met tuin) het marktaanbod ruim overschrijdt, is dan weer een goede zaak voor eigenaars die hun woning willen verkopen. Voor huizen met tuin laat Corona vastgoedprijzen aanzienlijk oplopen.

Hoe groot is de impact van Corona op de vastgoedprijzen?

De notarisbarometer brengt elk trimester het aantal vastgoedtransacties en de gemiddelde verkoopprijzen in beeld. Van 1 januari tot en met 30 september 2020 waren er in België 3,5 % minder vastgoedtransacties dan in dezelfde periode het jaar voordien. De gemiddelde vastgoedprijzen zijn echter fors gestegen.

Voor België bedraagt de gemiddelde prijs voor een woning in het 3e trimester 274.409,00 € (een stijging van 4,7 % ten opzichte van het 2019 jaargemiddelde). Een appartement is gemiddeld 243.88 € waard (+ 6,7% tov 2019).

In Vlaanderen zien we dezelfde trend met -4,7% transacties ten opzichte van het jaar voordien en een gemiddelde waarde voor woningen van 303.243 € (+ 5,5%) en 246.454 € (+ 6%) voor appartementen.

De notarisbarometer van het 3e trimester 2020 toont zwart op wit aan dat sinds het begin van Corona vastgoedprijzen wel degelijk een stuk hoger liggen en dat die prijsstijging zich niet alleen bij woningen, maar ook bij appartementen manifesteert.

Tips om je woning optimaal te verkopen in Coronatijden

Eerst een professionele waardebepaling!

Hoeveel je woning waard is voor, tijdens en na Corona? Het plotse onevenwicht in vraag en aanbod en de forse prijsstijgingen maken een correcte prijszetting net iets ingewikkelder dan anders.

Net daar maakt de marktkennis van een professionele en lokale vastgoedmakelaar zoals Verhelst Vastgoed het verschil. Onze makelaars volgen de vastgoedprijzen op de voet op om een correcte inschatting te maken van de ideale verkoopprijs voor, tijdens en na Corona.

DOE ZELF DE TEST EN VRAAG NU EEN GRATIS SCHATTING AAN

Vastgoedfoto’s belangrijker dan ooit

Bezichtigingen zijn in Coronatijden slechts in beperkte mate en mits strenge veiligheidsmaatregelen mogelijk. De angst om besmet te worden doet kandidaat-kopers thuis grondiger vooronderzoek doen, alvorens afspraken in te plannen. Alleen de meest interessante panden worden bezocht.

Voldoende, duidelijke en aantrekkelijke foto’s zijn meer dan ooit tevoren doorslaggevend. En waarom niet een stapje verder gaan en een realistische videofilm met virtuele rondleiding aanbieden?

Respecteer de veiligheidsrichtlijnen

Een fysiek bezoek gepland? Respecteer dan als verkoper zeker de COVID-19 veiligheidsmaatregelen. Aantonen dat je om de gezondheid van je kandidaat-kopers geeft, is een goede zaak voor het wederzijds vertrouwen dat elke vastgoedtransactie vereist.

Laat je bijstaan door professionals

Je huis zelf verkopen en de makelaarscommissie uitsparen? Zeker in Corona-tijden is dat geen goed idee. Reken maar eens uit hoeveel je dan zelf betaalt voor de online marketing van je pand. En wat als de verkoop alsnog niet doorgaat om de koper zich bedenkt en alsnog een ander pand wil kopen? Hoe zeker ben je dat alle wettelijke formaliteiten in orde hebt? Neem liever geen risico’s en laat je bijstaan door een professionele makelaar.

Wist je dat verkopen via makelaars doorgaans een verkoopprijs opleveren die 10% hoger ligt dan bij rechtstreekse verkoop uit de hand? Verhelst Vastgoed inschakelen voor je verkoop is dus een goede zaak voor je gemoedsrust én voor je portemonnee!

Wanneer je best jouw huis verkoopt?

Je hebt niets te verliezen door even contact op te nemen met Verhelst Vastgoed. Onze adviezen, tips en waardebepalingen zijn 100% gratis en vrijblijvend!

MAAK EEN AFSPRAAK

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK