Belasting op huurinkomsten zoals beroepsinkomsten bij meerdere panden?

De fiscus gaat zich vanaf 2022 extra bezig houden met de huurkomsten van natuurlijke personen na te kijken. Dit hebben verschillende mediakanalen in 2022 gemeld. Als u meerdere panden verhuurt, dan kan het zijn dat de fiscus uw belasting op huurinkomsten zal berekenen zoals een beroepsinkomst. Wat zijn de gevolgen hiervan en komt u in aanmerking?

Wat verandert er dan aan de belasting op mijn huurinkomsten?

Personen die een groot aantal panden verhuren, komen dus in het vizier van de fiscus. Als deze oordeelt dat het om een beroepsactiviteit gaat, dan zal de persoon zwaarder belast worden.
Vóór 2022 werd de belasting op huurinkomsten van particulieren die woningen verhuren voor privégebruik berekend op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen (ki) x 1,4. Dit is een verouderd systeem, maar wel bijna altijd voordelig voor de verhuurder.

Afhankelijk van de beslissing van de fiscus, zal de huuropbrengst belast worden als een beroepsinkomen. U zal in dit geval de werkelijk ontvangen huurinkomsten moeten aangeven. Ook wordt u verplicht om sociale bijdragen te leveren op dit inkomen. Hierdoor zal het verschil in belastingen vrij groot zijn.

BELANGRIJK: De werkelijke kosten die u heeft om de huur te kunnen ontvangen, worden aftrekbaar. Denk aan afschrijvingen van panden en kosten in verband met onderhoud, nutsvoorzieningen, herstellingen, verbouwingen...

Beroepsinkomen of niet?

Het gaat om een feitenkwestie, de fiscus kan deze vraag niet beantwoorden aan de hand van één criterium. Deze zal dus rekening houden met verschillende elementen die erop wijzen of het wel of niet om een beroepsactiviteit gaat. Deze elementen worden beschouwd als indicatoren die signaleren dat u zich vooral met het verhuren van panden bezig houdt.

De fiscus zal u mogelijk als een professionele verhuurder beschouwen en dus de belasting op huurinkomsten berekenen als een beroepsinkomen als u: Belangrijk om te weten: personen die actief zijn in de vastgoedsector, zoals aannemers en makelaars, worden sneller als professional beschouwd.

Beheer van privévermogen

Schiet niet in paniek! Zelfstandigen die bijvoorbeeld een laag pensioen op deze manier aanvullen zijn, net als andere personen die een aantal appartementen of huizen gekocht hebben en verhuren, in principe veilig.

Dit komt omdat het investeren in vastgoed om wat extra te verdienen niet gezien wordt als een beroepsactiviteit.

Als wat dan wel? Het beheer van privévermogen. Aan de belasting op huurinkomsten zal voor u dus niets veranderen. Uw huurinkomsten blijven door de aanpassingen in 2022 dan forfaitair belast op basis van het kadastraal inkomen.

Wat is de essentie?

Of u wel of niet kan leven van deze inkomsten, doet er eigenlijk niet toe. De bedoeling van de fiscus is het veranderen van de belastingen die een kleine minderheid betaalt. Het gaat om personen die veel tijd en geld gestoken hebben in het kopen en verhuren van woningen. Zo veel dat de fiscus eigenlijk geen andere keuze heeft dan het te zien als hun hoofdberoep.

Als u nog vragen heeft in verband met verhuren, neem dan gerust contact met ons op. Laat u adviseren door onze ervaren vastgoedspecialisten.

VRAAG ADVIES BIJ VERHELST VASTGOED

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK