6% btw op nieuwbouw na afbraak tot eind 2022

In principe is in België 21% btw op nieuwbouw van toepassing voor een instapklare nieuwbouwwoning of nieuwbouw op plan. In het kader van een sociaal woningbeleid en er ondersteuning van de aannemerssector besliste de regering om voor afbraak met heropbouw tijdelijk 6% btw in plaats van 21% btw op nieuwbouw te hanteren. Een tijdelijke relanceregel die voorlopig geldt vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022.

Check je zeker of jij ook recht hebt op een forse besparing voor jouw vernieuwbouwproject of de aankoop van je nieuwbouwwoning?

Wat is nu anders dan vroeger?

Bij renovatiewerken aan privéwoningen ouder dan 10 jaar was reeds 6% btw van toepassing. En voor afbraak en heropbouwprojecten in 32 Vlaamse centrumsteden is een aangepaste 6% btw-regeling beschikbaar. Voortaan heb je onder bepaalde voorwaarden ook recht op verlaagde btw bij afbraak en heropbouw elders in Vlaanderen.

Voor 1 januari 2020

Een bestaande constructie afbreken en nieuw bouwen betekende voor 1 januari 2020 dat je 21% btw verschuldigd was op de materialen en geleverde werken voor die nieuwbouw woning. Alleen als de heropgebouwde nieuwbouwwoning in een van de 32 centrumsteden lag en mits indienen van een verklaring bij het btw-kantoor, kon men hiervan afwijken.

Van 1 januari 2020 t/m 31 december 2022

In de nieuwe regel is het verlaagde btw-tarief voortaan toepasbaar in heel België. De regeling voor de 32 centrumsteden blijft behouden, maar als koper kan je onder bepaalde voorwaarden ook bij afbraak en heropbouw elders in het land van 6% btw op nieuwbouw genieten.

Voor welke panden?

Alleen wanneer de afbraak van een bestaande constructie (niet per se een woning) gevolgd wordt door heropbouw van een nieuwe woning met maximaal 200 m2 bewoonbare oppervlakte, is de gunstmaatregel van 6% btw op de nieuwbouwconstructie mogelijk. Zowel voor particuliere bouwheren als voor professionele bouwpromotoren, mits naleving van deze basisvoorwaarden:  

Enkele basisvoorwaarden

Wanneer

Voorlopig geldt deze relancemaatregel van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022.Ook met terugwerkende kracht!

Kocht je een nieuwbouwwoning op plan of instapklaar nieuwbouw huis waarbij je tussen 01.01.2021 en 31.12.2022 in schijven afbetaalt (en als de bouwheer/bouwpromotor aan de voorwaarden voldoet), dan kan je als koper nog btw op je nieuwbouw recupereren.

En jij?

Wil je die 6% btw op nieuwbouw ipv 21% niet mislopen? Stel al je vragen aan onze vastgoedmakelaars en laat hen een voordelige nieuwe woning voor je zoeken.

NIEUWE PANDEN EERST IN JOUW MAILBOX

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK