Nieuws >
Slim investeren in vastgoed doe je zo
Slim investeren in vastgoed doe je zo
Parkeer je spaargeld liever niet op een bankrekening die meer kost dan ze opbrengt. Door te investeren in vastgoed brengt je kapitaal meer op én bouw je financiële zekerheden in voor de toekomst. Als je investeren in onroerend goed slim aanpakt tenminste...
Benieuwd hoe je vastgoedbeleggingen optimaal laat renderen en waarop je best let als je onroerend goed aankoopt als opbrengsteigendom? De vastgoedspecialisten van Verhelst Vastgoed delen 9 gouden tips met je.
Bij vastgoedinvesteringen is een geduld en langetermijnvisie een must. De grootste meerwaarde realiseer je met investeringsvastgoed immers door een opbrengsteigendom langere tijd te verhuren of door eigendommen precies op het juiste moment te verkopen.
De marktwaarde van onroerend goed zal in theorie alleen maar stijgen, maar is tegelijkertijd afhankelijk van verschillende macro-economische en politieke variabelen. De koopkracht van de mensen, de rentevoeten bij de banken, fiscale aftrekbaarheid via de woonbonus, de betonstop, enz... Die evoluties stipt opvolgen en correct inschatten is dus essentieel om het ideale verkoopmoment te bepalen.
De meeste beleggers investeren in vastgoed met een focus op rechtstreeks rendement. Hoeveel meerwaarde levert verhuur of verkoop op ten opzichte van de begininvestering? Nochtans is rendement zeker niet de enige reden om te beleggen in vastgoed. Zekerheid dat je kapitaal gewaarborgd blijft (denk maar aan de bankencrisis) of fiscaal geoptimaliseerde successieplanning zijn ook doorslaggevende redenen om te investeren in vastgoed.
Wie vastgoed verhuurt, kan maar beter een waterdicht huurcontract opstellen. De vele voorbeelden van huurcontracten die je gratis kan downloaden van het Internet, zijn doorgaans te algemeen en veruit ontoereikend bij huurgeschillen. Een goed huurcontract houdt rekening met de bijzonderheden van het pand waarop het van toepassing is, de verwachtingen van de betrokken partijen, de basisakte en het huishoudelijk reglement van het gebouw, enz...
Een professioneel huurcontract laten opstellen door professionals met kennis van zaken, kost je in het begin misschien iets meer tijd, maar bespaart je achteraf veel meer tijd, kopzorgen en kosten bij de minste tegenslag. Alleen met een performant huurcontract kan je snel, gepast en kordaat reageren bij geschillen.
Je zou denken dat een emotionele aankoop geen goed idee is, maar de waarheid is genuanceerder dan dat. Natuurlijk moet je bij vastgoedaankopen rationeel blijven, maar als je zelf gecharmeerd bent door een pand, dan geldt dat waarschijnlijk ook voor je toekomstige huurders of kopers. Durf kritisch naar de troeven en nadelen van het pand kijken, maar luister ook naar je buikgevoel.
Voor onroerend goed is locatie zonder twijfel de belangrijkste factor. De bereikbaarheid, het imago van de buurt en de faciliteiten in de omgeving om er maar enkele te noemen. Maar denk ook aan de afstand tot je eigen woonplaats. Ga je een opbrengsteigendom verhuren in klassieke woningverhuur of verhuren via Airbnb? Je doelstellingen zijn bepalend voor de locatiekeuze.
Bij toeristische kortetermijnverhuur zal je meer verplaatsingen moeten incalculeren voor sleuteloverdracht, opkuis, enz... dan bij klassieke woninghuur. Ook vlotte bereikbaarheid met het openbare vervoer en toeristische trekpleisters in de directe omgeving zullen bij Airbnb verhuur doorslaggevend zijn voor je boekingsgraad en rendement. Bij klassieke woninghuur zijn nabijheid van scholen en winkels, het kindvriendelijke imago van de buurt en vlotte verbindingswegen dan weer belangrijker. Denk vooraf goed na wie je huurders worden en wat zij van je pand verwachten!
Huurders en kopers besteden steeds meer aandacht aan de energiezuinigheid. Enerzijds omwille van de financiële besparing, anderzijds speelt ook het ecologisch bewustzijn. Een laag E-peil is net zo belangrijk als de maandelijkse huurprijs of vraagprijs. Het loont de moeite om eigendom te kopen met een gunstig E-peil of eerst energiebesparende renovaties uit te voeren alvorens het opbrengsteigendom op de markt te brengen.
Investeren in vastgoed is keuzes maken. Als je 500.000 euro beschikbaar hebt, koop je dan 2 appartementen of één huis? Met verschillende eigendommen kan je de risico’s beter spreiden én je rendement vergroten.
Steek ook nooit je volledige kapitaal in vastgoed, maar kies voor een gezonde kapitaalsspreiding via verschillende beleggingstypes. Houd een deel van je budget beschikbaar op een spaarboekje op de bank zodat je voldoende middelen beschikbaar hebt op het moment dat je ze nodig hebt. Zo hoef je je vastgoed niet te verkopen tegen de tijd aan een te lage verkoopprijs.
Opbrengsteigendommen verhuren is arbeidsintensief. Geschikte huurders vinden, bezichtigingen, huurcontracten opstellen, herstellingen opvolgen, enz... Elke stap is belangrijk om je investeringsvastgoed in topconditie te houden en maximaal te laten renderen. Kan je zelf niet de nodige tijd vrijmaken om alle verhuurformaliteiten correct op te volgen, besteed de verhuur dan uit aan gespecialiseerde makelaars of rentmeesters om fouten en onnodige risico’s te vermijden.
Investeren in vastgoed is niet louter een financieel verhaal. Naast de inkomsten en uitgaven moet je ook rekening houden met administratieve verplichtingen en fiscale gevolgen die erg verschillend kunnen zijn naargelang de manier waarop je vastgoed aankoopt, verhuurt of verkoopt. Denk maar aan de btw-verplichting bij verhuur van garageboxen, vastgoed aankopen via een vennootschap, de aangifte in de personenbelasting van huurinkomsten via Airbnb, vereffening-verdeling bij echtscheiding of eigendomsoverdracht en successierechten bij overlijden...
Elk scenario heeft andere fiscale gevolgen op korte en op lange termijn! Laat je daarom zeker adviseren door professionals met kennis van de vastgoedmarkt en de financiële en fiscale implicaties van vastgoedbeleggingen.
Schakel de expertise van de ervaren vastgoedmakelaars en rentmeesters van Verhelst Vastgoed in om de juiste keuzes te maken. Van financieel en fiscaal advies tot en met het volledige beheer van je opbrengsteigendom.
LAAT JE ADVISEREN