Zonnepanelen op appartement als mede-eigenaar

Zonnepanelen op appartement plaatsen als mede-eigenaar? Een goed idee? Door de enorme verhoging van de energiekosten in 2022 hebt u waarschijnlijk al overwogen om zonnepanelen te plaatsen op het dak van uw appartement. Sinds 1 januari 2022 is dit in Vlaanderen makkelijker geworden.

Maar hoe krijgt u dit concreet voor elkaar en waar moet u op letten?

Voor u zonnepanelen plaatst

In de basisakte van het gebouw staat concreet vermeld welke delen gemeenschappelijk zijn. In de meeste gevallen behoren de dakbedekking en het dak zelf tot de gemeenschappelijke delen van een appartement.

Als dit het geval is, dan kan u best vragen aan de syndicus om het installeren van zonnepanelen op het dak van het appartement op de agenda te zetten. Met agenda bedoelen we die van de volgende algemene vergadering van de VME (vereniging van mede-eigenaars). Deze beslist of de zonnepanelen al dan niet geplaatst mogen worden.

Er is voor deze plaatsing wel degelijk een voorafgaande beslissing nodig van de VME. Dit komt omdat de notificatieprocedure voor mede-eigenaars en erkende nutsoperatoren, conform de wet op mede-eigendom, niet van toepassing is voor zonnepanelen. Het is dus niet mogelijk om zomaar zonnepanelen op een appartement te laten plaatsen.

De beslissing van de VME kan in principe genomen worden met een tweederdemeerderheid van de stemmen van vertegenwoordigde en aanwezige eigenaars. Het is mogelijk dat de VME een voorwaarde koppelt aan de goedkeuring van het voorstel. Bijvoorbeeld een huurvergoeding voor het gebruiken van het dak of een verdeling van de oppervlakte van het dak.

Momenteel, in 2022, ligt er een resolutie in de Kamer om op termijn de vereiste tweederdemeerderheid te veranderen naar een gewone meerderheid (50% + 1) en de voorwaardekoppeling aan te passen.

Zonnepanelen op appartement en energiedelen in Vlaanderen

Het gemeenschappelijk plaatsen van zonnepanelen op een appartementsgebouw is sinds 1 januari 2022 eenvoudiger geworden in Vlaanderen. Dit komt omdat het energiedelen vanaf dan mogelijk is geworden. Alle deelnemers (merk op: niet altijd alle mede-eigenaars) delen dan de opgewekte energie in één gebouw.

De makkelijkste manier om dit te organiseren is dat de volledige VME zich aansluit bij een energiedeelsysteem. De syndicus kan dan aangeduid worden als aanspreekpunt en beheerder. Vooraf wordt bepaald welk percentage van de opgewekte stroom elke individuele deelnemer krijgt en wat naar de gemeenschappelijke delen gaat.

Alle deelnemers moeten een digitale meter hebben die op kwartierbasis wordt uitgelezen. Hiernaast houden ze ook hun eigen aansluiting en meter. En bijgevolg ook hun eigen contract met zijn/haar energieleverancier. Voorlopig, in 2022, zijn alle deelnemers verplicht om bij dezelfde energieleverancier een contract te sluiten. Hier komt vanaf 2023 verandering in, elke persoon kan dan hun eigen energieleverancier kiezen. Meer info over energiedelen op de website van de overheid.

Hoe energiedelen in Wallonië en Brussel?

In Wallonië is op 13 april 2019 een decreet gestemd over het delen van energie. Dit decreet had als doel om het delen van energie mogelijk te maken in bijvoorbeeld appartementsgebouwen.

Tot nu toe, in 2022, zijn er nog geen uitvoeringsbesluiten gemaakt dus is het decreet nog niet toepasbaar. In Brussel is er ook nog geen regeling die deze manier van energiedelen mogelijk maakt.

Hoe bespaart u bij energiedelen?

Sluit de volledige VME aan bij een energiedeelsysteem. De syndicus kan u aanduiden als beheerder en aanspreekpunt. Zorg ervoor dat alle gemaakte afspraken duidelijk op papier staan.

Heeft u vragen over het plaatsen van zonnepanelen op uw gemeenschappelijk appartementsgebouw? Neem gerust contact op, maak een afspraak en we helpen u uw kosten zo laag mogelijk te houden.

Ons team van ervaren vastgoedspecialisten helpt u graag verder. NEEM CONTACT OP

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK