De voordelen van een vastgoed makelaar

Waarom beroep doen op een vastgoed makelaar? De administratie!

Heel wat particulieren verkeren nog altijd in de waan dat wanneer ze hun huis willen gaan verkopen, ze dat best eigenhandig doen, d.w.z. zonder professionele tussenpersoon. Daarmee denken ze in de eerste plaats het commissieloon van de vastgoed makelaar uit te schakelen, maar is dat niet behoorlijk kortzichtig? Bij een transactie komen nu eenmaal zo veel elementen kijken die liefst door bekwame professionele handen afgehandeld worden.

Bij de calculaties op het rekenmachientje wordt er onder meer vaak geen rekening gehouden met het feit dat de vastgoed makelaar de bezoeken of rondleidingen op zich neemt en voor de afwikkeling van het steeds omslachtiger wordende papierwerk zorgt. Eigenlijk is kiezen voor een erkende vastgoed makelaar de logica zelve, maar het imago van het vak wordt nog altijd bezwaard door een aantal klaplopers die op gemakkelijk geldgewin uit zijn. De voordelen van een vastgoed makelaar zijn dus zeker niet te onderschatten.

De overkoepelende beroepsorganisatie van de vastgoed makelaars doet al het mogelijke om het imago van het vak op te poetsen. Daartoe horen onder meer strenge controles om na te kijken of de makelaars wel in het bezit zijn van een BIV-nummer. Dergelijke toekenning is ergens te vergelijken met de appellation contrôlée in de sector van de wijnteelt. Zo’n BIV-nummer wordt slechts toegekend aan vastgoed makelaars die 3 jaar opleiding en een stage van 1 jaar met goed gevolg achter de rug hebben. Dat is een duidelijke garantie voor het betere vastgoedwerk.

Voordelen vastgoed makelaar: prijs onderhandelen

Daarnaast is er ook het essentieel prijselement. Stellen dat iedere particulier niet even ervaren is in de prijsonderhandeling, is een duidelijk understatement.

Op een bepaald ogenblik zal een potentiële koper overgaan tot een aankoop of een bod. Wanneer je als eigenaar aan tafel zit met een mogelijke koper en je krijgt een bod, dan moèt je een antwoord geven. En als je neen zegt, bestaat het risico dat de potentiële koper afhaakt. Maar dat is iets wat een professionele vastgoed makelaar vermijdt. Eigenaars mogen over de prijs praten, maar een vastgoed makelaar is ervan overtuigd dat ze er meer kunnen uithalen dan de eigenaar zelf!

Hoe gaat dat dan concreet in zijn werk? Een vastgoed makelaar laat die biedingen op papier zetten en leggen die voor aan de eigenaar. Hij/zij kan er dan in alle rust over nadenken, en dit zonder gepusht te worden.

Er is ook de eeuwig terugkerende relativiteit der dingen. Vastgoed makelaars stellen vast dat, sinds de invoering van de euro, 5.000 of 10.000 euro van de vraagprijs afdoen, precies niets meer lijkt. Nochtans blijven zo’n bedragen nog altijd een smak geld. Een vastgoed makelaar kan dus wel degelijk voor een meerwaarde zorgen. Zodat de eigenaar meer kan overhouden. Zelfs met de commissie van de makelaar afgetrokken!

Documenten steeds uitgebreider en complexer

Er zijn nog heel wat andere voordelen aan een vastgoed makelaar verbonden. Met name zijn er de wetgeving en reglementering die de jongste jaren enorm aangepast werden, en alles wijst er op dat deze evolutie in de toekomst verder doorgetrokken wordt. Willen degenen die trouw het Staatsblad lezen en op de hoogte zijn van alles wat bij zo’n verkoop van een eigendom komt kijken, rechtstaan a.u.b.?

Voor de verkopers wordt het steeds moeilijker om die wetgeving goed te kennen en te weten wat er nodig is. Bovendien zijn de controles er op ook niet gering. Een voorbeeld: van het moment dat je je eigendom te koop (of te huur) stelt, moet je al het EPC (Energieprestatiecertificaat) kunnen voorleggen. Kan je dat niet en krijg je controle, dan kunnen boetes tussen de 500 en de 5.000 euro geheven worden.

Zowat alle maatregelen van recente datum - bijv. inzake energiezuinigheid, maar ook inzake de zuiverheid van de bodem, het uitsluiten van een vroegere bouwovertreding, enz. - komen als informatie voor de koper goed uit. Niemand koopt nu eenmaal graag katten in zakken, al is dit slechts bij een beperkt aantal verkopen het geval.

De professionele vastgoed makelaar stelt zich daar hoe dan ook zeer pragmatisch op in. Wat maakt dat door zijn toedoen de bevestigende attesten op efficiënte wijze en binnen zo snel mogelijk tijdsbestek aanwezig zijn, zodat de te koop stelling van het gebouw in de kortste keren kan van wal steken en online geplaatst worden.

Daartoe behoort onder meer kwaliteitsfotografie. Het pand in kwestie wordt op z’n meest voordelige manier vastgelegd zodat het aantrekkelijk voorgesteld wordt en dus makkelijker verkoopbaar wordt.

Om te beginnen al heel wat administratieve redenen dus om een erkend vastgoed makelaar in te schakelen bij de verkoop van je eigendom.

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK