Woninghuurcontract en huurindexering in 2022

De gezondheidsindex staat hoog en blijft stijgen. Welke impact heeft dit op het afsluiten van woninghuurcontracten? Zijn er extra risico’s aan verbonden?

Wat betekent de gezondheidsindex voor verhuurders?

Om de gevolgen van een verhoging te begrijpen voor u als verhuurder, moet u natuurlijk weten wat deze index betekent. De gezondheidsindex geeft de evolutie van de kosten van levensonderhoud weer. Dit wil zeggen dat Belgen maandelijks meer geld moeten uitgeven aan levensnoodzakelijke middelen.

De gezondheidsindex wordt elke maand berekend door de FOD Economie. De index wordt gebruikt om de huurindexering te berekenen. Deze zal dus ook stijgen wanneer de gezondheidsindex verhoogt, wat in 2022 het geval is.

De gezondheidsindex van januari 2022 is bijvoorbeeld, vergeleken met december 2021, gestegen met 1,3%. Om de huurprijs het volgende jaar te indexeren, moet je een aanvangsindex gebruiken in de indexeringsformule. De regels omtrent deze aanvangsindex verschillen per gewest in België.

Aanvangsindex bij nieuwe woninghuurcontracten, waar moet u op letten?

Als aanvangsindex in Brussel en Wallonië moet u de index gebruiken van de maand vóór het ondertekenen van het huurcontract. Als u dus een contract tekent in bijvoorbeeld mei 2022, dan moet u de gezondheidsindex van april 2022 gebruiken, ongeacht wanneer het huurcontract ingaat.

In Vlaanderen is dit voor alle contracten gesloten na 1 januari 2019 anders. Hier moet u als aanvangsindex de gezondheidsindex gebruiken van de maand die voor de ingangsdatum plaatsvindt.

Als een contract bijvoorbeeld in mei 2022 getekend wordt en pas in augustus 2022 ingaat, dan moet u de index van juli 2022 gebruiken om de huurindexering te berekenen.

LET OP: In Vlaanderen is het dus momenteel een risico om de huurprijs vroeg vast te leggen doordat de gezondheidsindex zo hard aan het stijgen is.

Huurcontracten vroeg sluiten, een risico?

Het is dus ook een risico om het huurcontract van een studentenkamer, met een duurtijd van meer dan een jaar, vroeg te ondertekenen als er een huurindexering voorzien is.

Hoe vroeger u een huurcontract in Vlaanderen sluit, hoe groter het effect van de aanvangsindex zal zijn. Gaat het om enkele maanden? Dan kan u een verschil van enkele procenten verwachten doordat de stijging momenteel heel hoog is.

BELANGRIJK: De huurindexering in België gebeurt niet automatisch en is niet verplicht. Als verhuurder moet u dus zelf initiatief nemen om de indexering te berekenen en dit schriftelijk laten weten aan de huurder. Tenzij uitdrukkelijk vermeld in de huurovereenkomst, kunt u als verhuurder deze indexering jaarlijks toepassen als u dit schriftelijk laat weten.

Als verhuurder mag u voor de indexatie zogezegd 3 maanden teruggaan in het verleden. Dit betekent dat u de gezondheidsindex van 1, 2 of 3 maanden voor het berekenen mag gebruiken om de berekening te maken.

Huurindexering en huurprijs berekenen

Naast huurprijzen worden er ook nog andere financiële aspecten geïndexeerd op basis van de inflatie. Een goed voorbeeld hiervan zijn lonen en uitkeringen. Een hogere gezondheidsindex zorgt er dus ook voor dat uw huurders zelf iets meer verdienen.

Weet u niet goed wat een correcte huurprijs is voor het appartement dat u verhuurt of gaat verhuren? Dan kan u de huurschatter gebruiken van de Vlaamse overheid: https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/huren-en-verhuren/bereken-een-correcte-huurprijs-met-de-huurschatter.

Voor een accurate schatting en professioneel advies kan u altijd beroep doen op onze ervaren vastgoedexperts.

Huur indexeren in ’t kort

De huurindex berekent u als volgt:
(Basishuur x Nieuwe index) / Startindex

De basishuur is de huurprijs (exclusief lasten) die ondertekend is in het huurcontract. De nieuwe index is de gezondheidsindex van de maand waarin de huur geïndexeerd wordt. De startindex is de gezondheidsindex van de maand die voorafgaat aan de verjaardag van het huurcontract.

Verhelst Vastgoed indexeert voor u!

Verhelst Vastgoed helpt zijn verhuurklanten om de huur elk jaar correct te indexeren. We brengen ook de huurders hiervan op de hoogte. Als verhuurder hebt u geen zorgen meer.

Wilt u maximaal en zorgeloos verdienen aan uw opbrengsteigendom? Dan bent u bij Verhelst Vastgoed aan het juiste adres. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. LAAT VERHELST VASTGOED U ADVISEREN

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK