Huizen op lijfrente (ver)kopen, hoe zit dat juist?

Een gouden vastgoedopportuniteit

Af en toe bieden we bij Verhelst Vastgoed appartementen en huizen of lijfrente te koop aan. Een interessante zaak voor vastgoedinvesteerders, want die kunnen met een beperkt voorschotbedrag vastgoed verwerven én een aantrekkelijke financiële meerwaarde creëren op middellange termijn. En ook voor de verkopers biedt lijfrente tal van voordelen. Maar hoe zit dat nu juist en hoe interessant is kopen of verkopen op lijfrente echt?

Verschillende lijfrente formules

Bij een verkoop op lijfrente wordt de koopovereenkomst steeds op maat opgesteld. Daarbij zijn verschillende scenario’s en onderlinge afspraken mogelijk:

Huizen op lijfrente te koop in “volle eigendom”

Bij een lijfrente verkoop in volle eigendom overhandigt de verkoper de sleutels van het pand bij ondertekening van de akte, net zoals bij een klassieke vastgoedverkoop. De koper heeft op dat moment reeds de prijs van het boeket” (voorschotbedrag) betaald en zal nadien een afgesproken maandelijkse rente blijven betalen aan de verkoper, zolang die leeft. Doorgaans spreken beide partijen vooraf wel een maximum looptijd af. Bij deze optie geniet de koper onmiddellijk het gebruik van het pand, terwijl de verkoper financiële gemoedsrust heeft op lange termijn.

Huizen op lijfrente te koop in “naakte eigendom”

Verkopen op lijfrente in naakte eigendom is de meest courante formule. Bij deze optie wordt de koper eigenaar van het pand terwijl de verkoper in het huis blijft wonen. Zo heeft de verkoper een dak boven het hoofd én financiële zekerheid.

De koper rekent vooral op het financiële voordeel. Die verwerft de eigendom met een beperkte investering (bescheiden voorschot “boeket” + gespreide maandelijkse betalingen) en kan een gouden deal doen indien de verkoper vroegtijdig zou overlijden.

Bij verkoop in naakte eigendom onderscheiden we “vruchtgebruiken recht van bewoning. In beide gevallen heeft de verkoper bij aanvang de intentie om in het pand te blijven wonen. Moet er alsnog verhuisd worden (bijvoorbeeld naar een woonzorgcentrum) dan is er verschil tussen beide termen. Bijvoorbeeld als we verhuuropties bekijken:

De voordelen van lijfrente

Huizen op lijfrente (ver)kopen biedt verschillende praktische voordelen aan de koper én de verkoper. Op financieel vlak blijft het echter altijd een berekende gok voor beide partijen. Hoeveel er uiteindelijk betaald wordt voor het pand hangt immers af van de sterfdatum van de verkoper(s).

Voor de verkoper

Voor de koper

Waar zitten de addertjes en de risico’s van lijfrente dan?

  1. Indien de verkoop op lijfrente gebeurt tussen familieleden of erfgenamen kan de fiscus dit als een “verdoken schenking” beschouwen
  2. Overlijdt de verkoper té snel (bv. binnen de 20 dagen na ondertekening van de akte) dan kan bijkomend onderzoek volgen
  3. Sterft de koper vóór de verkoper, dan erven diens begunstigen alle verplichtingen van de lijfrente inclusief de maandelijkse afbetalingen

Hoeveel kost lijfrente?

Verschillende factoren bepalen de totale verkoopprijs en hoe die opgedeeld wordt. Onder meer de geschatte verkoopwaarde van het pand, de leeftijd en de levensverwachting van de verkopers alsook de marktrente spelen een rol bij de prijsbepaling.

Verduidelijkend rekenvoorbeeld

Verhelst Vastgoed verkoopt een huis op lijfrente in Brasschaat. De eigenaars vormen een echtpaar van °1946 (M) en °1947 (V) en zijn beiden rokers. Zij hebben de woning als bouwheer opgericht, deze steeds bewoond en wensen in het pand te blijven wonen zonder huur of bewonersvergoeding. Indien zij zouden verhuizen, zien ze af van hun bewoningsrecht.
Kandidaat-kopers weten in dit geval dat:

Meer weten over (ver)kopen op lijfrente?

Benieuwd of verkopen op lijfrente ook voor u interessant is of bent u op zoek naar huizen op lijfrente als vastgoedinvestering?

STEL ONS AL UW VRAGEN!

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK