De voorwaarden voor klein beschrijf

Verminderde registratierechten of klein beschrijf

Bij de aankoop van een kleine woning, gaat men er dikwijls verkeerdelijk vanuit dat de woning aan de voorwaarden voor klein beschrijf zal voldoen en dat men bijgevolg recht heeft op een verminderde registratierechten. De grootte van de woning is echter niet de bepalende factor.

Of aan de voorwaarden van klein beschrijf wordt voldaan, hangt grotendeels af van het kadastraal inkomen (K.I.). Het is daardoor zelfs perfect mogelijk dat een klein nieuwbouwappartement een hoog KI heeft en een ruim herenhuis een klein KI.
 

Hoe wordt het K.I. bepaald?

Het is verleidelijk om het K.I. te willen afleiden aan dat van vergelijkbare huizen in de buurt, maar dat biedt weinig of geen garanties. De basis voor de K.I. waardebepaling van een woonst dateert namelijk uit 1975!

U vraagt als koper dus best de correcte K.I. van uw mogelijks toekomstige woning op. Al is niet enkel het K.I. dat zal bepalen of aan de voorwaarden klein beschrijf wordt voldaan. Ook de koper zelf moet namelijk aan enkele specifieke voorwaarden voldoen om het klein beschrijf te kunnen genieten.
 

De voorwaarden voor klein beschrijf op een rijtje

 

Hoeveel vermindering in registratierechten?

Voor de aankoop van een bescheiden woning in het Vlaamse Gewest betaalt u slechts 5% registratierechten (ipv de gebruikelijke 10%) als u aan de voorwaarden van klein beschrijf voldoet. Procentueel een klein verschil, maar als u de besparing in cijfers uitdrukt, loopt het bedrag snel op!
 

Meer weten?

Op Vlaanderen.be en de site van de Vlaamse Belastingdienst kan u nog wat handige extra informatie terugvinden en meer toelichting omtrent speciale gevallen zoals bijvoorbeeld de aankoop van bouwgrond en de toepassing van klein beschrijf.

U laat zich uiteraard best ook adviseren door Verhelst Vastgoed en/of uw notaris!

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK