Wanneer en hoe veranderen van syndicus?

Verhelst Beheer verduidelijkt wat je wel en niet van je syndicus mag verwachten en welke procedures je moet volgen om te veranderen van syndicus.

Het nut van de syndicus

Is een syndicus verplicht?

Van zodra een gebouw meerdere wooneenheden met verschillende eigenaars telt, ben je wettelijk verplicht om een syndicus aan te stellen. Dat kan een van de eigenaars zijn of een externe syndicus. De syndicus is dan verantwoordelijk voor het beheer van de gemeenschappelijke delen in het gebouw en het opvolgen van de VME-bankrekening.

Wat doet de syndicus?

De overheid bepaalt welke taken een syndicus verplicht dient uit te voeren. Uiteraard heeft elke professionele syndicus een aparte aanpak en zal het ene syndicuskantoor meer service bieden dan het andere. Kijk daarom goed na in je oorspronkelijke syndicus offerte welke prestaties inbegrepen zijn in de maandelijkse syndicus kosten (en welke niet) voor je beslist om je huidige syndicus te ontslaan.

Wat zegt de wet?

Volgens artikel 577-8, lid 4 van het Burgerlijk Wetboek, is de syndicus ad nutum afzetbaar. Dit betekent dat je de syndicus op elk moment kan ontslaan zonder dat je daarvoor een specifieke reden hoeft op te geven.

Dit impliceert echter niet dat het ontslag ook kosteloos is! Artikel 577-8, eerste lid, van hetzelfde Burgerlijk Wetboek bepaalt alleen dat er geen bijkomende vergoeding gevraagd kan worden als de ambtstermijn niet wordt verlengd. Elke vorm van contractbreuk kan wél tot een schadevergoeding leiden.

Lees de kleine lettertjes in je syndicus contract goed na. Daarin staat beschreven hoe je de syndicusservice dient op te zeggen, welke opzegtermijn je moet respecteren en welke kosten aan het syndicus ontslag verbonden zijn.

4 manieren om van syndicus te veranderen

1 Via de Algemene Vergadering van de VME

Geef aan je huidige syndicus de agendapunten door voor de eerstkomende Algemene Vergadering. Zorg ervoor dat je deze specifiek benoemt door “ontslaan syndicus” en “aanstellen nieuwe syndicus” te vermelden. Tijdens de Algemene Vergadering wordt dan via meerderheid gestemd over beide agendapunten.

2 Via een Buitengewone Algemene Vergadering

Staat er op korte termijn geen Algemene Vergadering op de agenda, dan kan je een Buitengewone Vergadering inroepen. Om zo’n Buitengewone Vergadering aan te vragen, moet de aanvraag gesteund worden door mede-eigenaars die samen minstens 20% van de aandelen bezitten.

Ook in dit geval, geef je vooraf de agendapunten “ontslag syndicus” en “aanstelling nieuwe syndicus” aan je huidige syndicus door.

3 Via een referendum

Als alle mede-eigenaar schriftelijk akkoord gaan, is het vervangen van de syndicus bij referendum mogelijk. Laat hiervoor zowel de offerte van de nieuwe syndicus ondertekenen als een apart document voor het ontslag van de huidige syndicus. Om elke discussie achteraf te vermijden, vermeld je in dat laatste document best ook heel duidelijk de opzegtermijn en de eventuele verbrekingskosten.

4 Syndicus ontslaan via de rechtbank

Elke mede-eigenaar heeft het recht om bij de vrederechter een verzoek in te dienen om een nieuwe syndicus aan te stellen. De rechter onderzoekt in dat geval of het verzoek om te veranderen van syndicus al dan niet gegrond is.

Wel of niet veranderen van syndicus?

Kijk eerst na in hoeverre je klachten terecht zijn voor je beslist om van syndicus te veranderen. Bij de meeste externe syndici zijn enkele de wettelijk verplichte syndicustaken inbegrepen in de maandelijkse syndicuskost. Het is normaal en gebruikelijk dat er voor bijkomende diensten (bijvoorbeeld voor bijkomende vergaderingen of bemiddeling) een meerkost wordt aangerekend.

Dat je syndicus bepaalde taken niet of enkel tegen betaling uitvoert, hoeft dus niet per se te betekenen dat de syndicus zijn verplichtingen niet nakomt! Kijk daarom eerst na welke prestaties inbegrepen zijn voor je in je pen kruipt...


Waarom een nieuwe syndicus kiezen geen lichtzinnige beslissing is
 

Durf vergelijken!

Het is altijd verstandig om meerdere prijsoffertes te vergelijken. Bij syndicusoffertes is het wel erg belangrijk dat je niet alleen de maandelijkse kosten vergelijkt, maar ook de inbegrepen dienstverlening. Dat kan aardig verschillen.

Opgelet: Soms wordt een goedkope syndicuskost per maand gecombineerd met erg dure syndicus prijzen voor elke bijkomende prestatie. Vraag dus ook naar die bijkomende tarieven voor je een bindende syndicus offerte ondertekent.

Syndicus offertes vergelijken? Slimme zet!

Bij Verhelst Beheer zijn syndicus offertes altijd gratis en volstrekt vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen. Kies je voor de Verhelst Beheer service, dan assisteren we je ook bij de opzegformaliteiten voor de huidige syndicus.

JA, STUUR MIJ EEN GRATIS OFFERTE

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK