Vanaf september 2015 condensatieketel verplicht

Nieuwe ECO-designrichtlijn van kracht

Vanaf 26 september 2015 is er een nieuwe Europese wetgeving van kracht. Deze Ecodesignverordening stelt onder meer dat verwarmingstoestellen een vastgesteld minimumrendement moeten halen om zodoende het globale energieverbruik in Europa te verminderen. Een klassieke hoogrendementsketel beantwoordt doorgaans niet aan deze normen, een condensatieketel wel. We kunnen daarom gerust stellen dat door deze nieuwe wet eigenlijk een condensatieketel verplicht wordt. Verwarmingsketels die niet aan deze vereisten beantwoorden, mogen vanaf nu niet meer in de handel gebracht worden. Daardoor zal er in de praktijk enkel nog een condensatieketel geïnstalleerd kunnen worden bij nieuwbouwprojecten of bij ketelvervanging. Alle verwarmingsketels, boilers en warmtepompen krijgen vanaf nu (net zoals bij elektrische toestellen) ook een energielabel. Hierdoor kan u de installaties beter en duidelijker op hun rendement beoordelen.
 

Wat is zo’n condensatieketel eigenlijk?

Een condensatieketel maakt optimaal gebruik van de door zichzelf gegenereerde energie, waardoor ze op zich een hoogrendementsketel is, maar ze recupereert ook nog eens warmte uit de vrijgekomen verbrandingsgassen die anders via de schoorsteen worden afgevoerd. Daardoor is de condensatieketel dubbel zo efficiënt en ligt het rendement een stuk hoger dan bij traditionele verwarmingsketels. De innovatieve recuperatietechniek van een condensatieketel zorgt bovendien niet alleen voor warmterecuperatie, maar ook voor reductie van giftig CO (koolstofmonoxide) en NOx (stikstofoxide). Een condensatieketel plaatsen is dus niet alleen financieel interessant, maar ook een milieubewuste keuze.
 

Wat betekent dit voor mijn woning of appartement?

De nieuwe wetgeving maakt een condensatieketel verplicht voor nieuwbouwwoningen en ook als u uw bestaande ketel laat vervangen, kiest u best voor dit type ketel. In een particuliere woning vormt dat doorgaans geen probleem, in appartementsgebouwen kan een verwarmingsketel vervangen soms iets complexer blijken. Oudere appartementsgebouwen beschikking immers over een gemeenschappelijke of gedeelde afvoer of schoorsteen en daar kan u niet zomaar een extra condensatieketel op aansluiten. Die heeft immers een gescheiden afvoer nodig! In dit geval heeft u 2 opties. De beste optie zou zijn dat al uw medebewoners mee overschakelen naar een condensatieketel. Het hele appartementsgebouw wordt zo energiezuiniger én u kan dan meteen ook het ventilatiesysteem aanpassen naar een gesloten C-systeem. Daarbij wordt verse lucht aangezogen via de schoorsteen, die onderweg al voorverwarmd wordt met warmte die anders verloren gaat. Dat levert een betere én een energiezuinigere ventilatie op. U De verse buitenlucht zal immers de binnentemperatuur niet meer verlagen en moet slechts in beperkte mate bijgewarmd worden. Kan u niet alle medebewoners overtuigen om gelijktijdig te investeren, dan kan u ook een schouwrenovatie overwegen. Uw chauffagist zal hierbij de schoorsteen aanpassen zodat uw condensatieketel alsnog een gescheiden afvoer naar buiten heeft.
 

Hoe zit het als u een appartement of huis koopt of verkoopt?

Op de aankoop of verkoop van onroerend goed zelf heeft de nieuwe wetgeving geen impact. Als de huidige verwarmingsketel nog prima functioneert, hoeft u deze voorlopig niet te vervangen. Het is echter waarschijnlijk op financieel vlak wel een verstandige zet, want uw energiefactuur zal aanzienlijk lager zijn. Bij Verhelst Vastgoed weten we dat potentiële kopers een condensatieketel als een dikke plus beschouwen, dus ook voor de verkoop van uw pand kan een ketelvervanging een interessante denkpiste zijn!
 

Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK