Nieuws >
Verkopen op lijfrente zit opnieuw in de lift
Verkopen op lijfrente zit opnieuw in de lift
Wat is (ver)kopen op lijfrente?
Vroeger was vastgoed verkoop op lijfrente een heel courante praktijk. Deze verkoopmethode geraakte nadien echter een tijdje in onbruik en tegenwoordig is kopen en verkopen op lijfrente weer helemaal in. Kopen en verkopen op lijfrente biedt zowel kopers als verkopers bepaalde zekerheden en kan voor beide partijen erg interessant blijken, maar hoe werkt zo’n verkoop uit lijfrente precies en waar kan u best op letten?
Wat lijfrente precies betekent
Verkopen op lijfrente houdt in dat de koper maandelijks een vaste som betaalt aan de verkoper en dat tot de verkoper overlijden of voor een andere vastgelegde periode. Overlijdt de verkoper vroeger dan verwacht, dan kan u als koper een gouden zaak doen. Blijft de verkoper echter langer dan verwacht in blakende gezondheid verkeren, dan kan de aankoop net duurder uitvallen. Het is en blijft een kansspel mét risico’s.
Toch kunnen ook bepaalde zekerheden worden ingebouwd. Bij elke verkoop op lijfrente wordt immers een verkoopovereenkomst op maat opgesteld. Daarin kan bijvoorbeeld de maximum looptijd worden vastgelegd en ook de grootorde van het voorschot (“bouquet”) worden bepaald.
De voor- en nadelen
Vooral bij oudere koppels zonder kinderen blijkt verkopen op lijfrente erg populair. De maandelijkse betalingen verschaffen hen de nodige zekerheid om de lopende kosten te kunnen blijven betalen of om bijvoorbeeld het verblijf in een zorginstelling of service flat te bekostigen en over hun nalatenschap hoeven ze zich niet per se zorgen te maken.
Kunnen de huidige bewoners nog niet meteen afscheid nemen van hun woonst, dan kunnen ze ook opteren voor een verkoop op lijfrente met vruchtgebruik. In dat geval ontvangen ze al maandelijkse lijfrente terwijl ze nog in het huis in kwestie blijven wonen.
Ook voor de koper is kopen op lijfrente erg interessant. De aankoop wordt immers verspreid in de tijd en moesten de verkopers toch vroeger overlijden dan verwacht, kan een pand aan een prikje worden aangekocht. Zeker vastgoed investeerders durven wel eens vastgoed op lijfrente aankopen en op deze meevaller hopen.
Lijfrente en vruchtgebruik
De contractuele vrijheid is groot en quasi onbeperkt. De verkoper kan het huis meteen verlaten (verkoop van volle eigendom) of het van de hand doen als naakte eigendom en het vruchtgebruik behouden. In dat geval zal de lijfrente waarschijnlijk een stuk lager liggen, maar de verkoper kan er blijven wonen zolang hij wil of het pand zelfs verhuren.
Opgelet voor creatieve constructies!
De vastgelegde lijfrente moet niet aangegeven worden in de belastingen, maar er is wel scherpe controle om misbruik tegen te gaan en op te sporen. Als er een vermoeden bestaat dat het over een verdoken schenking gaat of als de verkoper sterft binnen de 20 dagen na het verlijden van de akte, dan kan het contract van rechtswege verbroken worden!
Hoeveel kost lijfrente dan?
Het bepalen van de kostprijs gebeurt doorgaans in onderling overleg tussen koper en verkoper. Daarbij spelen onder andere de geschatte verkoopwaarde, de vermoedelijke levensduur van de verkoper en de marktrente een rol. Soms wordt de lijfrente ook gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen, want de koopkracht kan dalen terwijl de waarde van onroerend goed net toeneemt. In de contracten wordt gewoonlijk ook een maximumtermijn vastgelegd om te vermijden dat een koper een buitensporig bedrag zou betalen aan bijzonder kranige verkopers.
Interesse in verkoop of aankoop op lijfrente? Verhelst Vastgoed kan u perfect adviseren, dus aarzel niet om ons te contacteren!
Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.OK