Nieuws >
Waarop letten als u een overbruggingskrediet aangaat?
Waarop letten als u een overbruggingskrediet aangaat?
Het overbruggingskrediet kort toegelicht
De meeste kopers hebben de opbrengst van de verkoop van hun huidige woning nodig om de aankoop van een nieuw pand te bekostigen. Meestal is er echter een zekere overlapping waarbij de compromis van de nieuwe woning reeds getekend wordt, terwijl de oude woning nog te koop staat. Vaak wordt er in dit geval gekozen voor een overbruggingskrediet.
Met een overbruggingskrediet verschaft de bank u een tijdelijke lening tot het geld van de verkoop van uw oude woning vrijkomt. Een tweede hypothecaire lening is immers moeilijk te verkrijgen en voor de nieuwe aankoop zal u al vrij snel een voorschot moeten betalen.
Enkele praktische weetjes en aandachtspunten
De voorwaarden, tarieven en de looptijd van zo’n overbruggingshypotheek variëren van bank tot bank.
In de meeste gevallen is de overbrugging slechts een aantal maanden nodig en hoeft u enkel intresten te betalen op het opgenomen deel. Ook een uitgestelde opname van de gelden of een opname in schijven is in sommige gevallen (bijvoorbeeld bij nieuwbouw) mogelijk.
Valt de interesse voor uw oude woning wat tegen en is de verkoop minder snel geregeld dan verhoopt, dan bestaat er meestal nog de mogelijkheid om de periode van het overbruggingskrediet te verlengen. Dit brengt echter meestal een hogere rente met zich mee en in sommige gevallen zal de bank het overbruggingskrediet omzetten naar een volwaardige hypotheek met het betalen van kapitaal en intrest als gevolg.
U houdt er best rekening mee dat het volledige bedrag van het krediet en de rentekosten integraal verrekend wordt bij de verkoop van uw oude woning. De overbrugging loopt dan immers ten einde. Het is dus best mogelijk dat er maandelijks geen vast bedrag van uw rekening verdwijnt, maar dat u bij afloop wel in een keer een stevige afrekening krijgt.
Over welke bedragen spreken we?
Ook dat verschilt van bank tot bank. In sommige banken is het te lenen bedrag slechts beperkt tot 12.500 euro. Gewoonlijk neemt men dat bedrag in 1 keer op maar als u bijvoorbeeld bouwt, is ook een opname in schijven mogelijk.
De bank neemt geen onnodige risico’s en zal een veiligheidsmarge inbouwen. Het maximumbedrag dat u kan verkrijgen, is meestal slechts een percentage van het bedrag dat u effectief zou ontvangen bij verkoop en niet zozeer van de waarde van het huis. Ga er dus van uit dat u slechts 80% van het verkoopbedrag zal kunnen ontlenen.
De rentetarieven variëren ook behoorlijk tussen de financiële instellingen onderling en verschillen ook nog tussen grote en kleine bedragen. Positief is wel dat het tarief gedurende de volledige looptijd vast blijf. De voorwaarden van verschillende banken vergelijken, is zeker aan te raden.
Opgelet: Geraakt uw woning effectief niet verkocht, dan kan de bank het overbruggingskrediet omzetten naar een volwaardige lening waarbij u ook voor dit bedrag kapitaal en interesten zal moeten aflossen. Gecombineerd met de aflossing van de nieuwe hypothecaire lening, kan de afbetalingslast daardoor behoorlijk zwaar worden!
Enkele handige tips
Vergeet de dossierkosten niet te vergelijken. Ook die bedragen kunnen behoorlijk oplopen.
Sommige banken vragen op voorhand een schatting van de oude woning en ook dat brengt kosten met zich mee.
Bent u nog niet helemaal zeker dat u voor de nieuwe woonst een hypothecair toegekend zal krijgen, laat dan zeker een clausule voor opschortende voorwaarde van lening in de compromis opnemen. Krijgt u geen lening, dan kan u alsnog de aankoop verbreken.
Een bezettingsregeling in de verkoopcompromis van uw huidige woning opnemen, is ook een goed idee. U kan hierin het recht voorzien om als verkoper na de ondertekening van de authentieke akte nog enkele maanden in de woning te verblijven. Erg handig als de nieuwe woonst niet instapklaar is.
Speel op zeker!
Laat u adviseren en zowel uw aankoop- als uw verkoopcompromis grondig nakijken door een makelaar met kennis van zaken. De panden laten schatten kan ook onaangename verrassingen achteraf vermijden. Voor beide zaken kan u terecht bij Verhelst Vastgoed.
Deel dit artikel:
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.OK